FOTO Počeli radovi na Aglomeraciji, u Nedeljancu otvoreno gradilište najvećeg komunalnog projekta Foto: Krešimir Đurić

FOTO Počeli radovi na Aglomeraciji, u Nedeljancu otvoreno gradilište najvećeg komunalnog projekta

| 26.3.2018. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno

Otvorenjem prvog gradilišta u Nedeljancu, u općini Vidovec, danas je započeo najveći komunalni projekt na području Varaždinske županije - Aglomeracija Varaždin, kojom će, osim grada Varaždina, biti obuhvaćene i općine Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki.

aglomeracija-varazdin-pocetak-radova-nedeljanec-01.JPG

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin provodit će se kroz pet ugovora, a otvaranjem gradilišta u Nedeljancu kreće realizacija ugovora A-3., odnosno dogradnja sustava odvodnje - općina Vidovec i Maruševec. Riječ je o prvom dijelu projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin", ukupne vrijednosti 855,8 milijuna kuna (s PDV-om). Projekt ukupne procijenjene vrijednosti 855,8 milijuna kuna, tvrtka Varkom d.d., javni isporučitelj vodnih usluga, uspješno je kandidirala za europska sredstva te financijska potpora Europske unije iznosi 488,7 milijuna kuna. Ostatak će se financirati iz nacionalnih sredstava - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (40 posto), Hrvatske vode (40 posto) i partneri jedinice lokalne samouprave (20 posto). Projekt aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda.

- Ovaj je projekt planiran prije gotovo jednog desetljeća, a generacije su radile na tome da se naprave projekti. Evo nas na početku radova na trasi A3, a to je trasa za Vidovec i Maruševec. Ukupno se radi o otprilike 64 km kanalizacijskih cijevi, 42 precrpne stanice, 11.000 m tlačnih vodovoda, dakle riječ je o zahvatu koji iznosi oko 95 milijuna kuna plus PDV. Predviđeno je da ova trasa završi u roku od 36 mjeseci, odnosno da do 2023. godine kompletan posao Aglomeracije bude gotov. Ovo je konačno početak, bageri su izašli na teren, postavljaju se cijevi i zaista možemo biti sretni - naglasio je Željko Bunić, direktor komunalne tvrtke Varkom.

aglomeracija-varazdin-pocetak-radova-nedeljanec-19.JPG

Ujedno je napomenuo da će u sljedećih nekoliko tjedana biti otvorena i preostala gradilišta.

- Sve spekulacije da bi Aglomeracija mogla zastati nisu se pokazale točnima. Postojali su problemi i izazovi, mi smo te izazove maknuli i očekujem da bi do 7. svibnja radovi na sve četiri trase trebali početi - istaknuo je Bunić.

Zadovoljni početkom radova su i varaždinski gradonačelnik te načelnici općina Vidovec i Maruševec.

- Napokon počinju radovi na Aglomeraciji Varaždin, i to zapadni dio koji obuhvaća općine Vidovec i Maruševec. Aglomeracija i znači upravo to, prsten oko grada. Sada slijede radovi na području grada, Zbelava i južni dio, Biškupec i Jalkovec, a zatim i na preostala dva područja od ukupno četiri koliko ih obuhvaća Aglomeracija Varaždin. Bilo je dosta upita građana kada će radovi početi, no moramo biti svjesni da će biti velikih poteškoća u prometu. Međutim, ovo je najveći projekt u povijesti grada i ovih općina, koji nas definitivno stavlja na kartu europskih sredina koje će štititi svoje podzemne vode i okoliš te omogućiti stanovništvu da se svi priključe na javnu kanalizaciju. S dogradnjom pročistača, koja će se, nadam se, konačno raspisati sada na proljeće, što rade Hrvatske vode, i trebala bi se realizirati u roku dvije godine, mi bismo bili prvi veći grad i prsten oko grada potpuno pokriven kanalizacijom. To je velika stvar za naše građane i zato ih molim za strpljenje. To je najveći komunalni projekt u povijesti grada Varaždina. Budimo strpljivi i budimo sretni da smo preko europskih fondova i našeg Varkoma uopće došli do ovakve mogućnosti - rekao je ovom prilikom varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

aglomeracija-varazdin-pocetak-radova-nedeljanec-16.JPG

Vidovečki načelnik Bruno Hranić istaknuo je da su mještani desetljećima čekali ovako veliki projekt.

- Bitno je to da zapravo rješavamo jedan veliki ekološki problem. Većina općine Vidovec se nalazi na vodonosniku i znamo da je problem bio sa septičkim jamama i odvoznom fekalija. Posebno mi je drago što je projekt Aglomeracija započeo upravo u našoj općini. Godinama smo radili na tome, ne samo s Varkomom, već i s ljudima u Općini koji su bili zaduženi za sređivanje imovinsko-pravnih odnosa. Projekt samo za našu općinu iznosi više od 55 milijuna kuna, a Općina će iz svog proračuna sudjelovati s 5,5 milijuna kuna. Posebno me veseli da je izvođač radova obećao u roku od dvije godine završiti radove na području naše općine, a s obzirom da su radovi vezani i na ostala područja Aglomeracije, vjerujem da će sve završiti u rokovima. Također me veseli da smo uspjeli povući sredstva iz Europskog kohezijskog fonda. Upravo sam proteklih dana, kao član Europskog odbora regija, potpisao savez za koheziju, gdje tražimo dodatna sredstva za sve zemlje za kohezijsku politiku, koja je usmjerena na to da se nerazvijene regije izjednače s razvijenima. Ovo je dobar primjer prema tom cilju - naglasio je Hranić.

aglomeracija-varazdin-pocetak-radova-nedeljanec-17.JPG

- Mještani zasad neće plaćati priključak, on je besplatan. Sve smo mještane putem letaka zamolili da budu strpljivi naredne dvije godine. Općina će pomoći kod sanacije ulice, da ne bude prašine, no svi su pokazali razumijevanje, jer svi smo zajedno jako dugo čekali ovaj projekt - napomenuo je vidovečki načelnik.

Paralelno s radovima u općini Vidovec, počeli su i radovi u općini Maruševec.

- Ovi radovi za građane obje naše općine donose puno, donose rješavanje infrastrukturnog problema koji je dosad bio prisutan. Primjerice, u dijelovima naselja Greda i Ladanje kuće su jedna iza druge i kanalizacija je tim ljudima vrlo potrebna jer nemaju kamo s otpadnim vodama. Rješavamo i kompletnu infrastrukturu koja se tiče vodovoda, sanacije cesta... te ćemo kroz sljedeće tri godine dobiti puno kvalitetniju infrastrukturu. Tri godine ćemo imati problema, bit ćemo raskopani, ali ljudi su toga svjesni i dosta su dobro to prihvatili, jer vide da se nešto radi i da će im taj veliki projekt na kraju donijeti plodove koji nam svima trebaju - rekao je načelnik općine Maruševec Damir Šprem i dodao kako financijski udio općine Maruševec u projektu iznosi oko 4,2 milijuna kuna u sljedećih pet godina.

aglomeracija-varazdin-pocetak-radova-nedeljanec-18.JPG

- To je zanemarivo prema onome što ćemo mi na kraju dobiti - zaključio je Šprem.

Izvoditelj radova koji su danas započeli je konzorcij Tegra d.o.o. i Vodogradnja d.d., s podizvoditeljima Međimurska hidrogradnja d.o.o., Hidrotehnika d.o.o., i Đurkin d.o.o. Ugovoreni iznos radova je 95.471.246,36 kuna, a rok dovršenja je 47 mjeseci.

Ovim je ugovorom predviđena izgradnja 63.304 metra gravitacijskih cjevovoda, 10.537 metara tlačnih cjevovoda i 42 crpne stanice. U općini Vidovec predviđena je izgradnja 32.482 metra sanitarnih gravitacijskih cjevovoda, 5.924 metra tlačnih cjevovoda i 22 crpne stanice, dok je u općini Maruševec predviđena izgradnja 30.822 metra sanitarnih gravitacijskih cjevovoda, 4.613 metara tlačnih cjevovoda i 20 crpnih stanica.