FOTO Plenković u Varaždinu: Vojarnu u Optujskoj dodijelit ćemo Sveučilištu Sjever Foto: Krešimir Đurić

FOTO Plenković u Varaždinu: Vojarnu u Optujskoj dodijelit ćemo Sveučilištu Sjever

| 6.12.2016. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Varaždina, Grad Varaždin proslavio je svoj Dan i blagdan sv. Nikole, zaštitnika grada, a zaslužnim građanima i organizacijama podijeljena su javna priznanja.

Svečanoj sjednici nazočili su mnogi uvaženi gosti, između ostalih i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak, veleposlanik Mađarske, saborski zastupnici s područja Varaždinske županije i mnogi drugi gosti.

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet pozdravivši sve prisutne koje je podsjetio na proteklih godinu dana u gradu Varaždinu i realizirane projekte.

Na velikom ekranu prikazano je šest kraćih video-filmova u kojima je rekapitulirano pet godina rada gradske uprave. Filmovi su snimljeni u suradnji Grada Varaždina, varaždinskog Pučkog otvorenog učilišta i autorima Leom Vitasovićem, Teom Vukšanom i Sandrom Malenicom.

- Posebno pozdravljam premijera Republike Hrvatske koji nas je nakon šest godina počastio svojim dolaskom, jer posljednji premijer koji je sudjelovao na našoj svečanoj sjednici bila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor 2010. Zahvaljujem mu na toj časti - započeo je svoj govor gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

Istaknuo je kako je sjednica zamišljena kao svojevrsni homage ovoj gradskoj vlasti i njegovom dosadašnjem mandatu.

- Varaždin je bio grad slučaj, grad opterećen uhićenjima u kojima je USKOK stolovao i to nas je opterećivalo narednih godina. No, danas smo definitivno grad koji ima perspektivu, grad koji ima projekte i koji ima viziju, grad koji se konačno izvukao iz tog jednog teškog razdoblja i počeo se baviti kvalitetnim programima - naglasio je Habuš.

Dodao je kako je Varaždin jedini grad koji najmlađim sugrađanima daje božićnice, u proračunu su od iduće godine planirane i uskrsnice za umirovljenike te da je grad danas sasvim drugačiji od onog prije šest godina. Izrazio je nadu da će ova Vlada pomoći sjeveru Hrvatske, a ne samo jugu i istoku.

Na uspjehu je gradskoj vlasti čestitao potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak naglasivši kako je Varaždin grad koji je imao vrlo veliku ulogu u povijesti Hrvatske, a danas je grad primjer industrijskog razvoja.

- Varaždin je danas grad primjer industrijskog razvoja, a ono što je možda i važnije, grad primjer ugodnog življenja. Može biti rame uz rame najrazvijenijim europskim gradovima po jednom kriteriju, a to je stopa zaposlenosti, bez obzira na gospodarske okolnosti. Upravo iz tog razloga posao kvalitetnog vođenja grada nikada ne završava, veliki su izazovi pred politikom, pred svima nama - istaknuo je Vrdoljak.

Premijer Andrej Plenković prisutne je podsjetio na povijesnu važnost Varaždina kao trgovačkog, obrazovnog i kulturnog središta sjeverozapadne Hrvatske.

- Danas poduzetnička tradicija te postojanje kvalitetne prometne infrastrukture daju snažan doprinos potencijalu razvoja gospodarskih aktivnosti grada. Uvjeren sam da Varaždin može uspješno odgovoriti na nove izazove i dodatno unaprijediti kvalitetu života svoj građana - istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako je jedan od glavnih prioriteta ove Vlade jačanje partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave te da županije, gradove i općine vidi kao pokretače novog razvojnog ciklusa.

- Varaždin može biti primjer mnogim gradovima, osobito u ovom dijelu Hrvatske. Vlada će poseban naglasak staviti na razvijanje kapaciteta i pojednostavljivanje procedura pri prijavi na natječaje za europske fondove - rekao je premijer. 

Istaknuo je i da je postignut dogovor sa Sveučilištem Sjever oko prostora bivše vojarne u Optujskoj ulici. 

- Sveučilište Sjever je osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, čime je Varaždin postao sveučilišno središte za sve sjeverozapadne županije. Ovo je primjer da suradnja između Grada Varaždina, Županije i resornih ministarstava može biti vrlo korisna. Drago mi je da smo, odgovarajući na pitanje saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, još jednom na Vladi vrlo jasno rekli da ćemo udovoljiti zahtjevu Sveučilišta Sjever glede nekadašnje vojarne u Varaždinu – rekao je Plenković.