FOTO Plenković poručio da jedinstveni HDZ ostvaruje pobjede, a Stričak kome nema mjesta u stranci

vv / hdz | 19.2.2020. u 20:42h | Objavljeno u Aktualno

U svečanoj atmosferi u varaždinskoj Areni u srijedu, 19. veljače 2020. godine, obilježena je 30. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice u Varaždinskoj županiji.

Uz domaćine, predsjednike Županijske i Gradske organizacije HDZ-a, Anđelka Stričaka i Damira Habijana, bio je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je uputio tri poruke članovima stranke.

– Prva je zajedništvo. U izbornoj godini nakon iskustva predsjedničkih izbora, najvažnija poruka uoči parlamentarnih izbora je naše zajedništvo. Samo kad smo jedinstveni onda ostvarujemo pobjedničke rezultate i onda potvrđujemo ono što jesmo – najjača politička stranka u Hrvatskoj. Zahvaljujući dr. Franji Tuđmanu, hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu mi smo generacija koja je doživjela stvaranje države i njezino pozicioniranje i utjecaj na međunarodnoj sceni. HDZ će ostati pobjednička nakon parlamentarnih izbora – rekao je Plenković.

– Druga poruka je ravnomjeran regionalni razvoj. Posljednja informacija s užeg kabineta Vlade je 87 posto ugovorenih i 32 posto isplaćenih sredstava iz europskih fondova. Kad smo preuzeli dužnost bili smo na 9 posto ugovorenog i 1 posto isplaćenog. Našim angažmanom i učinkovitošću učinili smo iskorake da nam EU sredstva budu skoro 80 posto javnih investicija. Profitiramo od članstvo u EU. Ova Vlada napravila je ogroman iskorak u decentralizaciji, funkcionalnoj i fiskalnoj, dala više ovlasti županijama spajanjem s državnim upravom, ostavila više prihoda županijama, gradovima i općinama nego bilo koja druga. Uz potporu projektima bez obzir tko je na vlasti – naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

– Treća poruka je uz unutarstranačke izbore. Napravili smo velike demokratske iskorake. Svaki član ima veći utjecaj na vodstvo stranke i smjer stranke. Čak šest čelnika je na neposrednim izborima. To nema niti jedna druga stranka u RH, a malo ih je u Europi. Pozdravljam sve koji su se najavili kandidirati. Članovi će izbrati one koji će najbolje voditi stranku. Nakon izbora pružimo ruku jedni drugima i budimo obitelj. Pred nam je važna zadaća – parlamentarni izbori – poručio je Plenković.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak u svom je govoru istaknuo da je sve na svijetu mjerljivo pa i rad u politici.

– U ovih 30 godina kao narod postigli smo puno, stvorili državu, pobijedili u Domovinskom ratu te uveli našu domovinu u euroatlantske asocijacije: NATO savez i EU. To su bili ciljevi koje je zacrtao naš utemeljitelj, prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je vodio politiku pomirbe, uključivosti i boljitka svih hrvatskih građana – rekao je Stričak te podsjetio na velik doprinos Varaždinaca u Domovinskom ratu, ali i rezultate aktualne politike HDZ-a na nacionalnoj i lokalnoj razini spomenuvši preko dvije milijarde kuna investicija u Varaždinskoj županiji.

– Nikad toliko investicija u zdravstvu, školstvu, zaštiti okoliša, cestogradnji, i ono također bitno: počeli smo vraćati institucije u Varaždin. Predsjedniče, iz ovih rezultatu vidljivo je da stranku i Vladu vodite u pravom smjeru i u tome imate našu punu podršku – kazao je Stričak.

– Međutim znalo se naći i pojedinaca koji su daleko više vodili brigu o stanju svog žiro računa nego o javnom interesu. Jasno i glasno poručujem: poreznim dužnicima, osobama s pravomoćnim presudama, članovima stranke na drugim listama i u kampanji za druge nema mjesta u HDZ-u – poručio je Stričak te završio još jednim mjerljivim pokazateljem.

– Svaki treći vijećnik na području Varaždinske županije je naš, 11 gradonačelnika i načelnika, 15 predsjednika gradskih i općinskih vijeća te predsjednik Županijske skupštine – završio je predsjednik Županijske organizacije zahvalivši onima koji su sve vrijeme bili uz HDZ.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan kazao je da je u 30 godina najdinamičnijeg razdoblja naše države rasla i politička obitelj – HDZ.

– U ključnim političkim trenucima naše povijesti, Hrvatska demokratska zajednica odigrala je ključnu ulogu u ostvarivanju svih nacionalnih interesa – kazao je Habijan i dodao da je HDZ odgovornost preuzeo i u gradu Varaždinu.

– Kada smo prije tri godine ušli u koaliciju i preuzeli odgovornost za vođenje našim gradom, znali smo da je grad opterećen mnogim problemima, da je pod teretom mnogobrojnih sudskih sporova koji su rezultat nepromišljenih, loših i osobnim ambicijama oblikovanih poteza bivših gradskih vlasti i gradonačelnika. Odgovorna gradska vlast je vlast koja ne donosi odluke razmišljajući kratkoročno, „od izbora do izbora“, već razmišlja dugoročno, o posljedicama te odluke za grad i za sve njegove stanovnike. HDZ Grada Varaždina danas je prepoznatljiv, odlučan, principijelan, ima svoj stav, a u mnogim slučajevima je i korektivni faktor, sviđalo se to nekome ili ne – rekao je Habijan i najavio kandidaturu za još jedan mandat na mjestu predsjednika Gradske organizacije.

Stjepan Adanić, izaslanik glavnog tajnika HDZ-a, naglasio je da zanos iz stvaranja hrvatske države u Domovinskom ratu, stranka ima i danas u stvaranju Domovine u miru te da je Vlada s Andrejem Plenkovićem na Tuđmanovom putu i jedini jamac stabilnosti i razvoja hrvatskog društva.

Na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice HDZ-a Varaždinske županije govorio je i prvi tajnik Općinske organizacije HDZ-a Općine Varaždin Krešimir Čop spomenuvši dr. Franju Tuđmana, čovjeka vizionara, časnika, uznika komunističkog sustava, povjesničara.

– Samo čovjek tako širokog znanja i životnog iskustva mogao je uočiti sve pogreške koje su hrvati činili kroz povijest i osmisliti projekt kojim će dovesti do konačnog cilja. Nezavisne i demokratske hrvatske države. Za realizaciju toga programa bio je potreban i pokret koji će ujediniti sve domoljubne i državotvorne ljude. I taj pokret zove se Hrvatska demokratska zajednica. Nije slučajan naziv zajednica, jer ona ima puno širi značaj nego stranka – rekao je Čop i dodao da je i nakon 30 godina HDZ Varaždinske županije najveća politička stranka.

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski zahvalila je predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću „što vjeruje, govori i uvijek predlaže da na svim razinama treba uključivati, motivirati i predlagati žene“ te županijskom predsjedniku Anđelku Stričaku „što vjeruje i vodi brigu o većem predlaganju žena na listama i u odborima“.

– Zato, drage moje žene, morate se i same više angažirati te nametnuti svojim radom, zalaganjem kako bi dokazale da mi nismo samo kvota i da nikada nećemo biti kvota. Kada sam prije 10 godina bila izabrana u Županijski odbor, bila sam jedina žena, a gospođa Nevenka Cujzek jedina u Nadzornom odboru. Danas se situacija promijenila na bolje. Danas nas je u Odboru 7, u Županijskoj skupštini 5 te je čak preko 40 % predsjednica Mladeži diljem županije – rekla je Dreven Budinski.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci