FOTO Panika zbog koronavirusa: Varaždinci navalili na brašno, šećer, ulje... Foto: VV; Krešimir Đurić

FOTO Panika zbog koronavirusa: Varaždinci navalili na brašno, šećer, ulje...

Varaždinske vijesti | 14.3.2020. u 08:01h | Objavljeno u Aktualno

Panika zbog koronavirusa posljednjih je dana ponovno uzela maha i na varaždinskom području, osobito nakon jučerašnje odluke Vlade da se od ponedjeljka na dva tjedna zatvaraju vrtići, škole i fakulteti, kao i dodatnih mjera prevencije širenja zaraze koronavirusom koje su donijeli gradovi i općine u Varaždinskoj županiji.

Najbolje to pokazuju trgovine u kojima su Varaždinci jučer mahnito kupovali brašno, ulje, šećer, toaletni papir, tekući sapun... i s punim kolicima stajali u redovima pred blagajnama.

Dr. Irena Stipešević-Rakamarić, zamjenica ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na svom se Facebook profilu osvrnula na ovakvo ponašanje, istaknuvši da bi se nadležni i službeno trebali obratiti stanovništvu po pitanju panike u supermarketima i regulirati to, kako je napisala, iracionalno ponašanje.

- Moje mišljenje: Opskrba osnovnim živežnim namirnicama nije upitna bila ni u Wuhanu, pa neće biti ni tu. Stvaranje ekstremnih zaliha stvara pojedincu imaginaran osjećaj kontrole, a zapravo uvodi svih u stanje izvan svake kontrole. Ništa tako moćno ne potkrjepljuje paniku, kao prazne police u dućanu! Budimo odgovorni i po tom pitanju. Drugo, nahrupljivanje mase ljudi u trgovine ima efekt sličan okupljanju u zatvorenom prostoru, a blagajne su mjesto brze izmjene najrazličitijih ljudi. Redovna kupovina nije problem, ali histerična jest! Topla preporuka je da mlađe osobe iz obitelji ili susjedstva obave kupovinu za starije i kronično bolesne, brinimo se sada o takvima u zajednici. Možda ćemo malo izgubiti svoj komoditet, ali nitko neće ostati ni gladan, ni nezbrinut! - napisala je dr. Stipešević-Rakamarić.

Jučer se na to pitanje osvnruo i ministar financija Zdravko Marić kojin je rekao da se poduzima sve kako bi se i u ovim okolnostima osiguralo normalno funkcioniranje gospodarskog sustava. Zato je, dodao je, namjera da se sinergijskim djelovanjem prehrambene industrije, proizvođača sanitetskih materijala i higijenskih potrepština, distributivnih lanaca i maloprodaje kako bi se osigurala roba na policama u dućanima.

Naglasio je kako ne treba dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe ako je u nekom trenutku u nekoj trgovini neka polica ispražnjena.

- Učinit ćemo sve da se taj lanac opskrbe, ali i normalno funkcioniranje cjelokupnog društva, osigura - rekao je Marić.

korona_virus_hrana_trgovine_00.jpg

korona_virus_hrana_trgovine_01.jpg

korona_virus_hrana_trgovine_02.jpg

korona_virus_hrana_trgovine_03.jpg

korona_virus_hrana_trgovine_04.jpg

korona_virus_hrana_trgovine_05.jpg

korona_virus_hrana_trgovine_06.jpg