FOTO: Otvoreno reciklažno dvorište u Gornjem Knegincu, prvo takvo u županiji Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Otvoreno reciklažno dvorište u Gornjem Knegincu, prvo takvo u županiji

| 20.7.2016. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

U Gornjem Knegincu danas je i službeno otvoreno prvo reciklažno dvorište u Varaždinskoj županiji.

Reciklažno dvorište smješteno je na lokaciji nekadašnjeg odlagališta otpada, u Ulici Mavra Schlengera bb, a dvorištem će upravljati varaždinska Čistoća. U izgradnju je uloženo 1,2 milijuna kuna, od čega je 80 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Rezanjem vrpce reciklažno dvorište svečano su otvorili općinski načelnik Goran Kaniški i zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg, a prisustvovali su i direktor Čistoće Davor Skroza, saborski zastupnik Josip Križanić te brojni drugi gosti.

- Ovo je prvo reciklažno odlagalište na području naše županije. Uredili smo ga na području nekadašnjeg odlagališta otpada, a krenuli smo prvi jer shvaćamo da otpad trebamo što više razvrstavati i da ga što manje odlažemo na zemlju, tim više što smo mi bili prvi u Varaždinskoj županiji na udaru nekadašnjeg divljeg odlaganja otpada na ovom prostoru. Uspješno smo sve to sanirali te smo odlagalište zatvorili 2006. godine, u što smo uložili više od 30 milijuna kuna vlastitih sredstava i sedam milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša - naglasio je Kaniški.

Besplatno odlaganje za mještane općine

Pozvao je sve mještane općine Gornji Kneginec da koriste novouređeno reciklažno dvorište, koje će raditi svakog ponedjeljka od 8 do 16 sati, počevši od 25. srpnja.

- U tom vremenu mještani mogu, uz predočenje osobne iskaznice, besplatno odložiti otpad koji nije predviđen za odlaganje u kante u domaćinstvima - pozvao je Kaniški i pojasnio da u reciklažno dvorište mještani mogu odložiti problematični otpad, a riječ je o uljima, raznim kiselinama koje imamo u kućanstvu i sličnom otpadu koji sadrži opasne tvari, otpadnom papiru, metalu, staklu, plastici, tekstilu, krupnom otpadu, bojama, deterdžentima te, među ostalim, građevnom otpadu iz kućanstava (što se odnosi samo na otpad koji nastaje održavanjem i manjim popravcima koje obavlja sam vlasnik u količini ne većoj od 200 kg u šest uzastopnih mjeseci).

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg napomenuo je da je u Hrvatskoj dosad uređeno tek 20-ak reciklažnih dvorišta.

- To je u svakom slučaju malo zato što smo s uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj počeli relativno kasno, a s druge strane imamo relativno vrlo visoke ciljeve koje moramo ostvariti. Podsjetio bih na prvi cilj, a to je da do 2020. godine moramo imati 50-postotno razdvajanje papira, metala, plastike i stakla. Bez velikog broja dobro raspoređenih reciklažnih dvorišta taj cilj ne možemo ostvariti - napomenuo je Šiljeg.

Istaknuo je da će Republika Hrvatska u idućem razdoblju za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na raspolaganju imati 475 milijuna eura kroz program Konkurentnost i kohezija, a od tog je iznosa oko 20 milijuna eura predviđeno upravo za ovakve manje projekte.

- Na području Varaždinske županije u fazama pripreme je još pet reciklažnih dvorišta, tako da će Varaždinska županija i u ovom segmentu biti jedna od vodećih u Hrvatskoj. Uz već relativno dobro uspostavljen sustav razdvajanja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, ovaj se kraj definitivno pozicionira na vodeće mjesto u Hrvatskoj po uspješnom i ekološki osvještenom gospodarenju otpadom - kazao je zamjenik ministra.

"Sredstva za sanaciju bala su na računu Fonda"

U neposrednoj blizini kneginečkog reciklažnog dvorišta i dalje ostaje problem bala, koji još uvijek čeka na rješenje.

- Ministarstvo je tu, Fond za zaštitu okoliša je tu, sredstva za sanaciju bala su osigurana i čuvaju se na računu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na Gradu varaždinu je da pokaže interes i da zajedno sa stručnjacima i pravnim službama ministarstva i Fonda nađe adekvatno rješenje. Rješenje postoji, samo je potrebno malo više dobre volje sa svih strana da bismo konačno riješili taj problem. Kada se s pravne strane sve riješi, mi smo spremni u vrlo kratkom roku riješiti cjelokupni problem bala u Varaždinu - komentirao je Šiljeg.