FOTO Otvoren punkt za cijepljenje u Varaždinu: "Svako cjepivo nosi rizik, ali veći je rizik ne cijepiti se" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Otvoren punkt za cijepljenje u Varaždinu: "Svako cjepivo nosi rizik, ali veći je rizik ne cijepiti se"

| 9.4.2021. u 10:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu započelo cijepljenje na punktu, prvo takvo u Varaždinskoj županiji, koje se provodi paralelno s cijepljenjem u ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_13.jpg

- Danas smo počeli s prvim masovnim cijepljenjem, odnosno prvim punktom u našoj županiji. Pozvano je više od tisuću ljudi, a cijepi se samo s jednom vrstom cjepiva, AstraZenecom, koja je dosta osporavana u Hrvatskoj. U Zagrebu je odaziv na cijepljenje tim cjepivom bio mali, vidjet ćemo kakav će biti kod nas, no duboko se nadamo da će biti puno bolji - istaknuo je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

Osvrnuo se i na odaziv građana na cijepljenje.

- Imamo povratne informacije da je već kod naručivanja kod liječnika obiteljske medicine za ovo prvo cijepljenje bilo dosta problema te da je tek svaki treći pristao na cijepljenje s tim cjepivom. Cijepimo s onim što imamo i u budućnosti ćemo cijepiti s onim cjepivima koje ćemo dobiti. Imamo i najavu da će uskoro stići veće količine Pfizera pa ćemo sukladno tome otvarati i punktove. Već sad možemo najaviti da ćemo idući tjedna imati drugo ovakvo cijepljenje u našoj županiji, također ovdje u Gospodarskoj školi, i da će tom prilikom biti procjepljeno više od 1.500 žitelja naše županije. Za taj punkt ćemo naručivati putem platforme cijepise.zdravlje.hr stoga ponovno pozivam sve naše sugrađane da se prijave na tu platformu, jer je prije dva dana platforma bila jako slabo popunjena, sa svega 2.600 ljudi, a među njima tek 260 osoba starijih od 65 godina. To je jedan od preduvjeta da bismo bili brži, lakše organizirali pozivanje, ali i da bismo bili transparentniji. Zavod će biti spreman i za otvaranje punktova i u drugim našim gradovima, sukladno potrebama, a to su Novi Marof, Ivanec i Ludbreg, no sve ovisi o raspoloživim količinama cjepiva - napomenuo je Bosilj.

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_01.jpg

Istaknuo je da su prvi dojmovi s današnjeg cijepljenja dobri.

- Očito je da su sugrađani prihvatili našu poruku da ne stvaraju gužve pa nema velikih redova ispred dvorane, što je bitno iz epidemioloških razloga. Nadamo se da će tako biti i tijekom cijelog dana - zaključio je Bosilj.

Među danas cijepljenim osobama bila je i gospođa Milica iz Nedeljanca.

- Jedva smo čekali termin za cijepljenje, jer ovako se više ne može funkcionirati, bez obzira što smo "penzići", uvijek postoji taj neki strah od potencijalne zaraze - rekla nam je, dodavši da se nakon cijepljenja osjeća dobro.

Pitali smo je i je li se bojala cijepljenja AstraZenecom.

- Svako cjepivo nosi sa sobom rizik, ali po meni je veći rizik ne cijepiti se. Vjerujem struci i nadam se da će sve biti u redu. Pozvala bih i sve druge da se također cijepe - kazala je gospođa Milica.

Njen suprug Josip također se cijepio.

- Svatko bi se morao cijepiti. Kako smo se i nekad svi cijepili u školi, bez pitanja, i svi smo bili zdravi. Svako cjepivo koje dobijete je dobro - poručio je gospodin Josip.

Dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, komentirala je rizike koji se povezuju s cjepivom AstraZenece.

- Ljudi koji su se danas odazvali uistinu vjeruju da je cijepljenje lijek u ovoj epidemiji, što je i istina. Rekla bih samo da je rizik od moguće rijetke nuspojave cijepljenja, tromboembolije, vrlo mali u odnosu na to da dobijete koronu. Mjeriti ta dva rizika je neusporedivo i cijepljenje u svakom slučaju ima smisla - kazala je dr. Čusek Adamić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin napomenuo je da se ovakvo cijepljenje još uvijek ne možer nazvati masovnim.

- Ovo je samo nadogradnja na procjepljivanje koje mi kontinuirano provodimo od 27. prosinca. Ni po čemu ne zaostajemo za prosjekom Hrvatske, isto tako ni jedna županija ne može prednjačiti jer cjepivo dobivamo razmjerno broju stanovnika. Naša županija je do sada dobila oko 24.000 doza cjepiva, od kojih je više od 18.000 dobilo barem jednu dozu, a nešto iznad 4.000 osoba je dobilo i drugu dozu. U nekim županijama postoji samo ovakav način procjepljivanja, no to je stvar dogovora i organizacije. Do sada je kod na sve dobro funkcioniralo, liječnici obiteljske medicine su dobili 14.000 doza cjepiva, od toga 50 posta AstraZenece, 25 posto Moderne i 25 posto Pfizera. Za travanj je najavljena isporuka 18.800 doza, od čega 8.300 Pfizera, 7.000 AstraZenece, skoro tri tisuće Moderne, i prvi put 600 doza cjepiva Johnson&Johnson. U travnju ćemo dakle dobiti skoro toliko cjepiva koliko smo dobili u prva tri mjeseca cijepljenja i to je jako dobro – rekao je Robert Vugrin.

I on je pozvao građane da se prijave za cijepljenje putem platforme cijepise.zdravlje.hr.

- Prilikom organizacije sljedećih punkteva za cijepljenje želimo koristiti upravo tu platformu, a ako i dalje bude ovakav odaziv, onda ćemo definitivno liberalizirati kriterije i možda i ranije od predviđenog početi s trećom fazom cijepljenja - napomenuo je Vugrin.

Koordinatorica današnjeg cijepljenja dr. Irena Stipešević Rakamarić zahvalila je svima koji su uključeni u organizaciju današnjeg procjepljivanja.

- Hvala svim liječnicima i medicinskim sestrama Zavoda za javno zdravstvo, studentima Sveučilišta Sjever, Zavodu za hitnu medicinu, volonterima Crvenog križa te Gospodarskoj školi na pripremi i organizaciji cijepljenja, sve ide svojim tokom, nema nervoze i nadamo se da će tako biti i dalje. Imamo naručene grupe od 24 osobe svakih 10 minuta i nadam se da ćemo i do kraja dana imati ovako dobar odaziv - rekla je dr. Stipešević Rakamarić.

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_02.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_04.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_05.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_06.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_07.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_08.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_10.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_09.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_11.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_12.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_14.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_15.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_16.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_17.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_18.jpg

cijepljenje_na_punktu_varazdin_09042021_19.jpg

Označeno u