FOTO Okrugli stol o položaju žena okupio velik broj zastupnika, Čačić podijelio jaglace Foto: ŽO Reformisti

FOTO Okrugli stol o položaju žena okupio velik broj zastupnika, Čačić podijelio jaglace

VV | 6.3.2023. u 16:16h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Međunarodnog dana žena danas se u prepunoj dvorani Palače Herzer u Varaždinu održao Okrugli stol s temom "Položaj žena u Hrvatskoj danas“ na kojem se okupio nikad veći broj zastupnika u Varaždinu!

Okrugli_stol_1.jpg

Organizatorica i moderatorica okruglog stola bila je saborska zastupnica Natalija Martinčević, a sudjelovale su: Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar Gamulin (Možemo) i Irena Šimunić (Socijaldemokrati) te Zdravka Grđan (dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina) i dr. Mirjana Kolarek-Karakaš (dosadašnja vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina). Okrugli stol podržali su i saborski zastupnici Dario Zurovec (Fokus) i Željko Pavić (Socijaldemokrati), predsjednik Reformista Radimir Čačić te brojni drugi ugledni gosti iz gospodarstva i javnog života.

Okrugli_stol_9.jpg

Sudionici su se dotakli brojnih tema koje nisu važne samo za žene već za društvo u cjelini. Koliko su žene zastupljene u politici i nacionalnoj i lokalnoj i što se u tom smjeru pomaknulo od osamostaljenja Hrvatske, suočavamo li se još uvijek s fenomenom tzv. "staklenog stropa“ gdje žene dolaze do srednjeg menadžmenata, ali vrlo rijetko do pozicija direktorica, predsjednica i članica uprava ili nadzornih odbora, da li smo se odmaknuli od klasičnih podjela uloga u obitelji i da li smo uopće na putu da se to dogodi te mijenjaju li se stereotipi prisutni u našim udžbenicima bila su samo neka od područja o kojima se razgovarala na današnjem okruglom stolu. Razgovaralo se i o pitanju energetskog siromaštva žena, aktualnim temama oko kvalitetne zdravstvene zaštite žena, a posebice prava žena na pobačaj koji je sve više u fokusu nakon invazije molitelja što pred bolnicama, što na trgovima. Pitanje nasilja nad ženama tema je s kojom smo stalno suočeni, pa se postavlja pitanje nedovoljne zaštite od strane odgovornih prvenstveno policije i sudstva. Zaključeno je važno da se osigura participacija žena na ključnim pozicijama u politici i gospodarstvu.

Okrugli_stol_15.jpg

Na kraju okruglog stola, predsjednik Reformista Radimir Čačić svim je prisutnim ženama čestitao Međunarodni dan žena i podijelio jaglace.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci