FOTO: Obilježena 23. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade "Puma" Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Obilježena 23. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade "Puma"

| 23.12.2015. u 14:54h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je danas svečano obilježena 23. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade "Puma".

Obilježavanje je počelo svetom misom u katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u Varaždinu, nakon koje je uslijedila Povjesnica 7. gardijske brigade "Puma" kod spomenika u Parku 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Puma". Članovima Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma", obiteljima nestalih, poginulih i preminulih branitelja, pripadnicima 7. gbr "Puma" i njihovim gostima pridružili su se i učenici varaždinskih osnovnih škola.

- Ponosni smo na dane provedene u Domovinskom ratu, pogotovo u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Upravo smo zbog toga i ove godine, drugi puta zaredom, u proslavu obljetnice uključili učenike varaždinskih osnovnih škola. Ove godine kod spomenika "Pumama" bilo ih je oko 150 - kazao nam je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma", organizatora obilježavanja.

Organizatori i njihovi gosti, ali i brojni građani potom su se okupili kod Križa zahvalnosti pokraj varaždinske crkve sv. Nikole, gdje su položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve poginule i preminule pripadnike 7. gbr "Puma" i sve branitelje. Vijence su položila izaslanstva Udruge veterana 7. gardijske brigade i obitelji poginulih pripadnika brigade, a u ime Predsjednice RH učinio je to Ante Deur, savjetnik predsjednice za branitelje. Počast su odali i izaslanici Ministarstva branitelja, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i izaslanstva Varaždinske županije, Grada Varaždina i Krapinsko-zagorske županije. Molitvu za sve poginule i preminule branitelje predvodio je vlč. Stjepan Najman.

7. gardijska brigada "Puma", sa sjedištem u Varaždinu, osnovana je odlukom Vrhovnog zapovjednika OS RH 23. prosinca 1992. godine. Osnovnu strukturu činili su pripadnici 5. bojne 1. A brigade ZNG, koji su već imali ratno iskustvo istaknuvši se u operacijama za oslobođenje južne Hrvatske, odnosno dubrovačkog zaleđa. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. A brigade ZNG te 90 pripadnika 7. gardijske brigade, jedan pripadnik i danas se vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

 

Galerija slika