FOTO Obilježen Međunarodni dan primalja: Primaljstvo nije samo zanimanje, to je poziv!

Varaždinske vijesti | 5.5.2023. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Svibanj je za svaku primalju prožet posebnim duhom primaljstva. Naime, 5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja, zaštitnica i zagovornica prirodnog porođaja koje pružaju kvalitetnu primaljsku skrb na svim razinama.

Međunarodni je dan primalja tradicionalno obilježen i u Općoj bolnici Varaždin čije je rodilište u petak otvorilo vrata trudnicama i njihovim pratiteljima, kako bi se upoznali s radom rodilišta i primalja, a imali su priliku posjetiti i rađaonu.

Naime, ovim danom nastoje se povezati trudnice s primaljama, kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet.

Veza obitelji i primalja je neraskidiva, ističe Alenka Blaži, magistra primaljstva, glavna sestra Odjela ginekologije, službe za ginekologiju i opstetriciju i predsjednica Hrvatske komore primalja područnog vijeća za Varaždinsku županiju koja je održala kratko predavanje.

- Ove godine Međunarodni dan primalja obilježavamo pod sloganom "Ponovo zajedno od znanosti do stvarnosti". U Varaždinskoj županiji imamo ukupno 53 primalje u područnom vijeću HKP VŽŽ i od toga njih 27 radi u varaždinskom rodilištu. Sedam je prvostupnica primaljstva i imamo jednu magistru primaljstva, a ostalo su primalje asistentice. Primalje se školuju na tri razine u Republici Hrvatskoj; srednja stručna sprema, četverogodišnje obrazovanje gdje se stječe naziv primalja asistentica, nakon toga je viša škola, odnosno fakultet, preddiplomski studij u Splitu i Rijeci i samo u Rijeci je diplomski studij za primalje – izjavila je Blaži.

Dodala je da Hrvatska komora primalja u registru Hrvatske komore primalja ove godine ima ukupno 2431 članicu. Blaži je kazala da je u rađaonici radila 16 godina.

- Smatram da je porođaj najmoćniji događaj u životu žene i najčudesniji i mi primalje imamo privilegiju biti na početku toga i mogu reći da primaljstvo nije samo zanimanje, to je poziv – zaključila je Alenka Blaži.

Uz zamjenika ravnatelja OBV dr. med. Marka Hlebara koji je došao pružiti podršku primaljama i čestitati im njihov dan, na predavanu je bila i Željka Gajski, mag.med.techn, glavna sestra Bolnice.

- Svjedoci smo u posljednje vrijeme odlazaka iz ove profesije u neke druge profesije i migracije profesije sestrinstva i primalja u neke druge gradove, ali i inozemstvo. Za sada možemo organizirati službu i ona nam dobro funkcionira, što se tiče pružanja osnovnih uvjeta i kvalitete zdravstvene zaštite u skladu s funkcioniranjem bolnice – izjavila je Gajski.

Lani je u varaždinkom rodilištu bilo ukupno1285 poroda, od toga 15 parova gemina, a ove godine, do današnjeg dana bilo ih je 435, otkrila je Ksenija Horvatić, glavna primalja Odjela za rađaonu i puerperij.

- Poseban je užitak raditi na takvom odjelu bolnice. Primalja sam 28 godina i nikada svoj posao ne bih mijenjala jer ga istinski volim, obavljam ga s voljom i najveća mi je sreća kada je žena zadovoljna i s djetetom u naručju napušta našu zgradu pozdravljajući nas uz riječi „Vidimo se ponovo”. Moje je srce tada ispunjeno – kazala je Horvatić.