FOTO: Nezaposleni i umirovljenici dobili diplome za uspješno završene tečajeve Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Nezaposleni i umirovljenici dobili diplome za uspješno završene tečajeve

| 2.9.2016. u 15:32h | Objavljeno u Aktualno

Polaznicima programa edukacije nezaposlenih osoba i informatičkog opismenjivanja umirovljenika danas su u varaždinskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Goran Habuš i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić podijelili diplome.

Naime, Grad Varaždin je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Regionalnim uredom Varaždin surađivao na projektima edukacije nezaposlenih osoba. Riječ je o programima usavršavanja za voditelje izrade i provedbe EU projekata te programa kojem je cilj bio stjecanje znanja za rad na računalu. Zajedno s  Udrugom umirovljenika Grada Varaždina provodio se i program informatičkog opismenjivanja umirovljenika i stjecanja vještina u korištenju novih tehnologija. Programe je uspješno završilo 24 nezaposlenih i 36 umirovljenika.

- Već treću godinu podupiremo ovakve tečajeve, zahvaljujući suradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Ukupno je u gradskom proračunu za to planirano 258.000 kuna, a dosad smo potrošili 156.000 kuna, što znači da će biti još takvih aktivnosti do kraja godine. POU daje i kadrove i prostor za osposobljavanje, a mislim da zbog ovakvih projekata možemo govoriti o tome da je u Varaždinu danas nezaposlenost među najnižima u Hrvatskoj. U gradu je nezaposlenost ispod 5 posto, a u županiji ispod 8 posto. Iako ovakve "sitne" mjere ne izgledaju kao nešto bitno, one dižu konkurentnost nezaposlenih osoba. Svima koji su završili ove tečajeve želim da što prije nađu posao i "osiguraju svoj kruh", a umirovljenicima da otvore taj novi svijet interneta kroz koji odsad i kod kuće mogu doći do informacija koje su im dosad bile nedostupne - rekao je ovom prilikom Habuš.

Ravnateljica POU Varaždin Mirjana Premuž i predstojnica varaždinskog HZZ-a Jasenka Hutinski istaknule su važnost ovakvih edukacija za stjecanje novih znanja i vještina te podizanje konkurentnsoti.

- Svaka edukacija u vrijeme nezaposlenosti i u vremenima kada na tržištu rada uvijek treba biti spreman na promjene i stjecanje dodatnih znanja i vještina je izuzetno vrijedna. Mi nezaposlene osobe usmjeravamo da moraju razmišljati na taj način, da je vrijeme nezaposlenosti pogodno vrijeme za učenje jer tada ljudi imaju i malo više vremena nego kad rade. Ova znanja pomažu za brže snalaženje na tržištu rada, jer danas više nema proizvodnog radnog mjesta za koje ne trebaju ove vještine. Također, u vrijeme kada se moramo boriti za dobivanje sredstava iz europskih fondova, treba nam što više osposobljenih osoba za takve poslove, a u to su uključene visoke ili više stručne spreme koje dobro znaju engleski jezik - kazala je Hutinski.

Među polaznicima kojima su danas podijeljene diplome bila je i Ljiljana Kapustić, koja je kao nezaposlena osoba pohađala tečaj za operatera na računalu.

- Bilo nam je prekrasno, vratili smo se u školske klupe, družili smo se i puno smo toga naučili. Nismo došli totalno informatički nepismeni, znali smo se služiti računalom, međutim znanje koje smo stekli na tečaju puno nam znači, s obzirom da vam danas u životopisu mora pisati da znate raditi na računalu. Zahvaljujem Gradu Varaždinu i HZZ-u što su nam omogućili da polazimo ovaj tečaj i pozdravljam sve buduće takve tečajeve budući da smo mi generacija koja informatičke vještine nije stekla u školi, nije ni bilo računala u to vrijeme, tako da nam je ovo iskustvo zaista dobro došlo - naglasila je Lj. Kapustić.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci