FOTO Neobična prometna rješenja iz Varaždina: Iscrtana biciklistička staza u Aninoj ulici Foto: Krešimir Đurić

FOTO Neobična prometna rješenja iz Varaždina: Iscrtana biciklistička staza u Aninoj ulici

Varaždinske vijesti | 20.8.2019. u 18:56h | Objavljeno u Aktualno

Prije nešto manje od mjesec dana, nakon rekonstrukcije koja je započela u svibnju, službeno je otvorena Anina ulica u Varaždinu.

Iako je uređenje razveselilo brojne vozače koji se voze ovom ulicom u središtu grada, biciklisti su u više navrata ukazivali da i dalje nije riješeno pitanje biciklističke infrastrukture. Prije nekoliko je dana tako i u Facebook grupi "Varaždinski biciklisti", upravo na primjeru Anine ulice, istaknuto da se "bicikliste izbacuje s varaždinskih prometnica, iako se Varaždin deklarira kao grad biciklista".

Gradonačelnik Ivan Čehok uključio se u raspravu i, među ostalim, prokomentirao i nedostatak biciklističkih staza u Aninoj.

- Anina je završena, nije imala bicikističke staze, sad će imati, osim na dijelu suženja premda po pravilniku o broju vozila ne bi trebala imati. Na žalost, nisu ih odmah iscrtali jer nema tko raditi i morali su ekipu premjestiti na državnu cestu - napisao je Čehok.

Staza je sada iscrtana, no već izaziva čuđenje biciklista, ali i drugih građana.

Iscrtavanje crvenih biciklističkih staza danas su komentirali i iz Udruge "Varaždinski biciklisti".

- Nije bilo potrebno, niti pravilnici nalažu bojanje staza i traka u crveno, a u pravim biciklističkim gradovima radi se o asfaltu s crvenim pigmentom, ne boji ili plastici. Puno je potrebnije crvenom bojom obilježiti raskrižja (pravilnik) kako bi se umanjila opasnost od nesreća i povećala vidljivost biciklista na mjestima gdje se najčešće događaju nezgode... MUP i PUVŽ bi sugerirali isto, a udruga je također dostupna za pomoć u planiranju i znamo cijeli grad napamet, budući da vozimo bicikle, jednako kao brojni drugi građani - naveli su iz udruge.

Kako bilo, staza je iscrtana, no na dijelovima "nestaje" da bi se nekoliko metara dalje ponovno pojavila, a na dijelovima je potrebno voziti i slalom među stupovima javne rasvjete.