FOTO Natalija Martinčević u službenom bilateralnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu Foto: Narodna stranka - REFORMISTI 

FOTO Natalija Martinčević u službenom bilateralnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu

NS Reformisti/vv | 2.2.2023. u 17:14h | Objavljeno u Aktualno

Natalija Martinčević, na poziv Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, a kao voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji, boravila je u službenom bilateralnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tijekom prvog dana posjeta sastali su se s Prvom potpredsjednicom britanskog parlamenta Dame Rosie Winterton koja je naglasila važnost održavanja i jačanja veza UK s drugim državama EU-a, ali i ostalim europskim zemljama, posebice nakon Brexita.

Zastupnica Martinčević je zajedno s izaslanstvom prisustvovala aktualnom satu britanskog premijera Rishija Sunaka te je održan niz sastanaka s Odborom za europske poslove Doma lordova.

Tijekom posjete održan je i sastanak sa Sir John Whittingdaleom, voditeljem britanskog izaslanstva u PS OESS-a. Za vrijeme sastanka razmijenjena su mišljenja i stavovi o aktualnim političkim pitanjima današnje Europe, posebice u svjetlu rata u Ukrajini.

Podijeljena su i britanska iskustva nakon Brexita te su izaslanstvo Hrvatskog sabora izvijestili o problematici i tijeku pregovora o Protokolu o Sjevernoj Irskoj koji se odnosi na carinski sustav nakon izlaska iz EU-a. Hrvatski zastupnici zauzeli su se za jačanje bilateralnih odnosa s UK, kako političkih, tako i gospodarskih.

Posebne teme o kojima se razgovaralo bile su ulaganje u obnovljive izvore energije, a zastupnica Martinčević posebno je naglasila otvaranje mogućnosti za razmjenu studenata sa Sveučilištima u Hrvatskoj.

Tijekom posjete sastali su se i s bivšim predsjednikom Odbora za izlazak iz EU-a Hillaryem Bennom.

Posljednjeg dana posjeta hrvatsko je Izaslanstvo sudjelovalo na okruglom stolu s parlamentarnom skupinom prijateljstva s Hrvatskom (Croatia All Patty Parliamentary Group) koji je moderirao voditelj Skupine, lord Dundee, član Doma lordova i počasni konzul RH u Škotskoj.

Posjet je Izaslanstvo završilo sastankom s predsjednikom Odbora za međunarodnu trgovinu Angusom MacNeilom.

UK_2.jpg

UK_3.jpg

UK_4.jpg

UK_5.jpg

UK_6.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci