FOTO: Na uskrsne stolove najsiromašnjih varaždinskih umirovljenika stižu šunkica i hren Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na uskrsne stolove najsiromašnjih varaždinskih umirovljenika stižu šunkica i hren

| 17.4.2019. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

Šunkica i hren nalaze se u 270 paketa koje će uoči Uskrsa dobiti socijalno najugroženiji umirovljenici s područja grada Varaždina.

Pakete su umirovljenicima i predstavnicima podružnica Udruge umirovljenika grada Varaždina, koji će se pobrinuti da paketi stignu do svih kojima je to potrebno, danas podijelili gradonačelnik Ivan Čehok i Darinka Hajduk Vučić, upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina.

- Ove smo godine uveli podjelu uskrsnica umirovljenicima koji imaju mirovine manje od 2.000 kuna. Umirovljenici se tome vesele i, unatoč kontroverzi, nije važno tko je predložio, važno je tko je osigurao sredstva. To su sve naša sredstva, a mi smo samo ove godine na plaćama uštedjeli preko milijun kuna, i naravno da onda imamo novaca da pomognemo umirovljenicima, i zato idemo i s ovom podjelom paketa. Nabavljeno je više od 270 paketa za one najsiromašnije koji možda nemaju pravo na uskrsnicu od 150 kuna, ali po svojem materijalnom i socijalnom statusu su najpotrebitiji. To je lijepa praksa, a i inače je naša suradnja s Udrugom umirovljenika i više nego dobra. Pomažemo umirovljenicima kad je to potrebno, sad smo pronašli i način da Udruzi podijelimo i novac za posmrtnu pripomoć, što će oni dalje dijeliti umirovljenicima - rekao je ovom prilikom Čehok.

Rifat Trpeza, tajnik Udruge umirovljenika grada Varaždina, također je istaknuo dobru suradnju s Gradom i Zakladom solidarnosti, dodavši da je Udruga partner Gradu na provođenju projekata i programa koji se tiču umirovljenika.

- Sretni smo i zahvaljujemo što su iznašli sredstva za ove pakete umirovljenicima kojima je pomoć najpotrebnija - istaknuo je Trpeza.

Mnogi umirovljenici imaju male mirovine te im je posebno teško tijekom blagdana kada moraju paziti na svaku kunu kako bi skuhali ručak.

- To je istina, ali naši umirovljenici su majstori u preživljavanju, a neki čak pomažu i svojoj djeci, jer znamo svi kakva je situacija u Hrvatskoj. Umirovljenici su u Hrvatskoj jedna od najranjivijih skupina civilnog društva, a varaždinski umirovljenici prednjače u tome jer su imali dosta niske plaće pa ih je to, uz male koeficijente i prokletu "švicarsku formulu" usklađivanja mirovina, srozalo do kraja. Zato je više od 50 posto umirovljenika ispod ili na granici siromaštva - napomenuo je tajnik Udruge umirovljenika.

Na težak položaj umirovljenika osvrnule su se i gospođe Ana i Dragica, umirovljenice koje su, unatoč svim teškoćama, zadržale vedar duh i pokazale da su umirovljenici umjetnici u "krpanju kraja s krajem".

- Mirovine su male, teško je živjeti, loše je da lošije ne može biti. Rješavamo to s minusima, drugo nam ne preostaje. Sve nam je luksuz, i dobro moramo paziti na sve cijene - rekle su nam Ana i Dragica.

- Radila sam 40 godina, a imam 2.000 kuna mirovine, to je sramota! To nam je nagrada? Ako više radiš, manje dobiješ, a ako manje radiš, više dobiješ, to je tako u našoj Hrvatskoj - zaključila je gospođa Ana, dodavši kako ne vjeruje da će biti bolje.

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_01.JPG

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_03.JPG

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_04.JPG

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_05.JPG

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_06.JPG

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_07.JPG

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_08.JPG

umirovljenici_varazdin_uskrsni_paketi_09.JPG