FOTO Na Sveučilištu Sjever dezinfekcija dva puta dnevno, nastava uživo i online Foto: Čitatelj

FOTO Na Sveučilištu Sjever dezinfekcija dva puta dnevno, nastava uživo i online

IHR/Varaždinske vijesti | 13.11.2020. u 09:28h | Objavljeno u Aktualno

- Što se to događa na Sveučilištu Sjever? - pitao se čitatelj koji nam je prije nekoliko dana poslao fotografiju osoba u zaštitnim odjelima kako ulaze u jednu u zgradu Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever.

Zbog pandemije koronavirusa i sve većeg broja oboljelih od koronavirusa, neka sveučilišta u Hrvatskoj i fakulteti, među kojima je i varaždinski FOI, odlučili su nastavu izvoditi na daljinu. No sa Sveučilšta Sjever poručuju kako oni i dalje nastavu održavaju prema kombiniranom modelu, a osobe koje je snimio naš čitatelj djelatnici su tvrtke koja dva puta dnevno na prostorima Sveučilišta obavlja dezinfekciju svih prostora.
- Na Sveučilištu Sjever dva puta dnevno obavlja se dezinfekcija cjelokupnog prostora, u jutarnjem terminu od 7 do 8 sati te prije početka popodnevnog dijela nastava od 14 do 15 sati. Dezinfekciju prostora obavljaju vanjske stručne službe, opremljene zaštitnim odijelima, što je vidljivo i na fotografijama koje je snimio vaš čitatelj - poručuju sa Sveučilšta Sjever.

Sa Sveučilišta Sjever poručuju da su uvjeti za izvođenje kontaktne nastave osigurani na maksimalnoj mogućoj razini stoga je svaka eventualna mogućnost zaraze ili prijenosa korona virusa svedena na najmanju moguću mjeru.

IMG_20201110_073849.jpg

- U tu svrhu ulaz u prostore Sveučilišta Sjever se strogo kontrolira, postavljeni su dozatori s dezinficijensom, obavezno je nošenje maski, na ulazima se vrši kontrola tjelesne temperature kao i kontrola nošenja zaštitnih maski. Mjesta za rad na svim predavanjima razmaknuta su na način da je među studentima minimalno 1,5 metra razmaka - poručili su sa Sveučilšta Sjever s kojeg poručuju da se unatoč pandemiji koronavirusa, koja ne posustaje, dobro "drže".

- Trenutno je relativno mali broj studenata covid pozitivan, njih 15-ak, dok je oko 90-ak studenata u samoizolaciji, pri čemu nijedan djelatnik nije pozitivan. Sukladno navedenom, 30 % predavanja i seminara izvodi se i dalje kontaktno i u manjim grupama, kao i oko 50 % vježbi, dok se ostatak predavanja, seminara i vježbi izvodi u online modelu. Na pojedinim odjelima Sveučilišta Sjever (poput Sestrinstva ili Fizioterapije), na kojima studenti kao i nastavnici spadaju u kategoriju rizičnih skupina, udio online nastave je znatno veći. Cijeli sustav organizacije nastave na Sveučilištu Sjever u doba ove pandemije organiziran je vrlo fleksibilno i dinamično, a sve u funkciji odgovornog odnosa, kako prema studentima, tako i prema nastavnicima - poručuju.

Prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić ističe kako je situacija takva da svaki novi dan sa sobom nosi neizvjesnost.

- Cijela ova situacija je vrlo zahtjevna tako da ne možemo sa sigurnošću reći kakva će situacija biti u narednim danima ili čak već sutra, no ako bude potrebno, Sveučilište Sjever je spremno i može u roku od 24 sata prijeći na kompletnu online nastavu - istaknuo je prof. dr. sc. Vusić koji se zahvalio svim studentima i djelatnicima Sveučilišta Sjever na dosadašnjem odgovornom ponašanju i pridržavanju svih uputa i protuepidemijskih mjera.
- Čak štoviše, osim odgovornog ponašanja i izvršavanja svih potrebnih studentskih obaveza, brojni su naši studenti, točnije 63 studenata studija Sestrinstva Sveučilišta Sjever pokazali izuzetnu odgovornost te su se dobrovoljno odazvali pozivu na volontiranje u našim regionalnim bolnicama kako bi u ovim najtežim vremenima pomogli zdravstvenim djelatnicima i samim pacijentima, onima koja je pomoć sada najpotrebnija - poručio je prof. dr. sc. Vusić.

Označeno u