Postavljanje nove ploče financirao je Grad Varaždin Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na objektu Vijeća srpske nacionalne manjine postavljena nova dvojezična ploča

| 8.8.2018. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

Mjesec dana otkako su je zasad nepoznati počinitelji razbili, na objektu u kojem djeluje Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu danas je postavljena nova ploča s dvojezičnim natpisom.

Podsjetimo, u nedjelju, 8. srpnja, jedan od vijećnika srpske nacionalne manjine uočio je kako na zidu u Ulici Alojzija Stepinca nedostaje – ploča. Naknadno je pronađena razbijena u obližnjem kontejneru.

DSC_3399.jpg

- Ploča je prvi puta razbijena 15. studenog 2013., a drugi puta 7. srpnja ove godine. Sve je prijavljeno policiji koja još uvijek traga za vandalima. Riječ je o izrodima roda svoga koji su oskvrnuli ploču i “brukaju” grad Varaždin koji je ponosan grad i koji vodi računa o svaojim nacionalnim manjinama. U gradu Varaždinu ima 11 nacionalnih manjina, od čega su tri s manjinskim institucijama - rekao je Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu.

Nada se da će nova ploča, koju je svečano otkrio sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Malenica, na svom mjestu ostati duže vrijeme. Tome će zasigurno pridonijeti i nadzorna kamera koja će uskoro biti postavljena na glavnom ulazu u dvorište.

Inače, u samom gradu Varaždinu ima nešto manje od 400 pripadnika srpske nacionalne manjine, a u županije nešto manje od 700.

- Naše općinsko vijeće inače ima 10 članova, gradsko vijeće 15, a županijsko vijeće 25 članova. Vrlo smo aktivni, održavamo sjednice na koju pozivamo i predstavnike Grada s kojima je inače suradnja odlična, naročito sa zamjenicima gradonačelnika - rekao je Sekulić dodavši da je grad Varaždin ugodan za življenje svih stanovnika, pa tako i pripadnika nacionalnih manjina.

No, istup srpskog predsjednika Aleksandra Vučića povodom obilježavanja Dana pobjede 5. kolovoza nije želio komentirati.

- Nije moje da tumačim i dajem izjave o predsjedniku republike strane države bez obzira na to što je to naša matična država. Nemam na to pravo ni kapacitet. Što je rekao, rekao je, no ja mogu reći ono što je izjavio predsjednik SNV Milorad Pupovac. Njegova je izjava vrlo sadržajna i objektivna i na tome ćemo graditi sve drugo što imamo - kratko je rekao Sekulić.

DSC_3412.jpg

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica osudila je razbijanje dvojezične ploče.

- Drago mi je da smo postavili novu ploču i ako se ponovi takav vandalski čin, postavit ćemo novu ploču i bit će još veća. Teško je govoriti o motivima vandala, znat ćemo ih kada ih policija pronađe. No, ja vjerujem da je to bila iznimka jer to nije grad Varaždin. Grad Varaždin je nešto sasvim drugo - poručila je Malenica dodavši na kraju kako manjine obogaćuju život svake sredine, a u Varaždinu se pripadnici nacionalnih manjina uopće ne doživljavaju kao – pripadnici manjine – već kao svi ostali građani.

DSC_3393.jpg

DSC_3380.jpg

DSC_3408.jpg