FOTO: Na Kapucinskom trgu obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na Kapucinskom trgu obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Varaždinske vijesti | 21.10.2020. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu danas je obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, u organizaciji Policijske uprave varaždinske i Postaje prometne policije Varaždin.

Dijelili su se letci na kojima se građani upozoravaju na četiri glavne ubojice u prometu – vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnja, nevezivanje pojasa i prekoračenje brzine.

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_1.jpg

Obilježavanju su prisustvovali načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa suradnicima, zamjenik župana Robert Vugrin, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina Sandra Malenica, te predstavnici Hitnih službi, Županijskog savjeta za sigurnost cestovnog prometa, srednje Strojarsko prometne škole i Auto škole Crnković, odnosno organizacija koje su vezane ili doprinose sigurnosti. Svojom nazočnošću su poslali poruku svim sudionicima koji na bilo koji način sudjeluju u prometu o važnosti poštivanja prometnih propisa uz moto "Neka svaki dan bude siguran".

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_9.jpg

Policijski službenici su na stacioniranim policijskim vozilima u 12 sati upalili sirene u trajanju od 30 sekundi na obilježenim raskrižjima i to: Optujska-Trstenjakova, kružni tok Braće Radić, kružni tok Miroslava Krleže i Koprivnička–Međimurska, a u sklopu današnjeg nadzora prometa svakom zaustavljenom ili nadziranom vozaču uručili su promotivni letak "4 ubojice u prometu", te prigodni promotivni materijal.

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_7.jpg

Na Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa na svom se Facebook profilu osvrnuo i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

- Kada govorimo o uzrocima cestovnih prometnih nezgoda možemo ih pripisati: čovjeku, vozilu, cesti. Starost hrvatskog voznog parka za osobne automobile iznosi oko 12,5 godina, a za sva vozila oko 13,5 godina. Najčešći razlog padanja na tehničkom pregledu je neispravnost uređaja za kočenje (30,32%), potom uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju (22,89%). Potom, rezultati istraživanja u Hrvatskoj provedeni 2017. godine pokazali su da 91% vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje te 33 % biciklista i 50 % pješaka dok prelazi prometnicu - naveo je Stričak.

- Koliko je to opasno govore nam sljedeći podaci: za 5 sekundi tipkanja po mobitelu pri brzini od 50 km/h vozilo prijeđe čak 70 metara za koje vrijeme je bez “kontrole” vozača ili ta smanjena pozornost vozača jednaka je smanjenoj pozornosti vozača koji ima 1 promil alkohola u krvi, tj. vjerojatnost da će vozač telefonirajući u vožnji doživjeti prometnu nesreću raste za devet puta - istaknuo je.

- Na našim cestama još jedan faktor utječe na sigurnost u prometu, a to je turistička sezona. Kao što je poznato, Hrvatska je turistička zemlja. Preko 80% turista doputuje osobnim automobilom, te oko 7% autobusom. Stoga možemo zaključiti da skoro 90% turista dolazi cestovnim putem što svakako utječe na sigurnost prometa - dodao je Stričak.

- EU u svojoj Bijeloj knjizi iz 2011. pod naslovom „Plan za jedinstveni europski prometni prostor” odredila si je 2050. kao datum približavanja cilju iskorjenjivanja nesreća sa smrtnim ishodom. Također, definirani su i ciljevi za usvajanje mjera na nacionalnoj i europskoj razini sukladno načelima zajedničke odgovornosti i supsidijarnosti. Ti ciljevi uključuju: poboljšanje obrazovanja i osposobljavanja sudionika u cestovnom prometu, nadzor provedbe propisa o sigurnosti cestovnog prometa, poboljšanje sigurnosti cestovne infrastrukture i vozila; promicanje uporabe inteligentnih prometnih sustava; poboljšanje usluge hitnih službi i zbrinjavanja unesrećenih; zaštitu ranjivih sudionika u prometu, poput pješaka i biciklista - pojasnio je Stričak.

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_2.jpg

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_3.jpg

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_4.jpg

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_5.jpg

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_6.jpg

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_8.jpg

Nacionalni_dan_sigurnosti_cestovnog_prometa_Varazdin_21102020_10.jpg