FOTO Na Franjevačkom trgu i ove godine obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

vv | 6.10.2023. u 15:16h | Objavljeno u Aktualno

Već tradicionalno se na Franjevačkom trgu u organizaciji Društva multiple skleroze Varaždinske županije obilježava Nacionalni dan multipleskleroze. Podršku ovogodišnjem obilježavanju izrazila je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Danas smo se okupili ispred Županijske palače kako bismo obilježili Nacionalni dan multiple skleroze, a ovime želimo dati podršku te pozvati sve građane na zajedništvo i jednakost, bez stigmatizacije i predrasuda. Multipla skleroza bolest je s tisuću lica, često sa simptomima koji nisu vidljivi i potrebno je o tome educirati zajednicu kako bi imali razumijevanja za njihove potrebe jer često nailaze na nerazumijevanje okoline. Stoga je dužnost nas kao Županije, uz naš Savjet za zdravlje, javno progovoriti kako bismo svima osigurali zdravu sredinu i zajednicu jednakih ljudi – rekla je Zagorec.

Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak istaknula je da Društvo već više od 20 godina pruža podršku svojim članovima.

- U posljednje vrijeme nam se javlja dosta mladih ljudi, a udruga trenutno broji 150 članova. Kronični umor, poteškoće u hodanju, vrtoglavice samo su neki od simptoma ove bolesti s tisuću lica. Zahvaljujući novim lijekovima danas je radni vijek oboljelih znatno duži, no ipak postoji stigma prema ljudima s dijagnozom multiple skleroze. Okolina čovjeka s dijagnozom prestaje doživljavati kao osobu koja može obavljati dosadašnje poslove. Stoga je naš cilj senzibilizirati javnost i pokazati im da još puno toga možemo iako živimo s multiplom sklerozom - rekla je Vrdoljak, koja je ujedno predstavila aktivnosti, projekte i programe koje udruga provodi s ciljem podizanja kvalitete života oboljelih.

Renata Mesić članica je Društva kojoj je multipla skleroza dijagnosticirana prije pet godina.

- Vrtoglavice, gubitak apetita, gubitak osjeta okusa i mirisa samo su neki od simptoma koji su doveli do dijagnoze. Društvo mi je pomoglo od samog početka u pogledu edukacije kakva je to bolest, ali i koja prava imam. Ima dana kada je teže, ali treba prihvatiti situaciju i boriti se – rekla je Mesić.

Potporu je pružio i Savez društva multiple skleroze Hrvatske, čija je izvršna direktorica Dijana Roginić istaknula da je prva udruga za oboljele od multiple skleroze osnovana 26. rujna 1979.

- Nacionalni dan multiple skleroze na inicijativu Saveza proglasio je Hrvatski sabor 2015. godine, a danas u Republici Hrvatskoj, prema zadnjim podacima, od multiple skleroze boluje 7.024 osobe - istaknula je Roginić.

Podršku radu Društva dala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.