FOTO: Na današnji dan ustaše 1300 logoraša iz Lepoglave deportirali u Jasenovac

N.L./V.V. | 30.4.2017. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

U noći s 29. na 30. travnja 1945. godine ustaške su vlasti likvidirale logor u Lepoglavi i napustile Lepoglavu. Prethodno su 1300 logoraša deportirali u Jasenovac, gdje su svi, osim njih 50-tak, koji su uspjeli pobjeći tijekom transporta, likvidirani. Likvidirano je i 80-tak logoraša koji su ostali u logoru u Lepoglavi. I dok je Hitler zajedno s Frau Braun počinio samoubojstvo, a Rusi na Reichstagu izvjesili svoju zastavu, u Lepoglavi su, par tjedana prije kraja rata ispisane crne stranice novije povijesti, izvijestio je na svojoj Facebook stranici lepoglavski zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Toga su dana, 30. travnja, na današnji dan 1945. godine povlačeći posljednje trupe svoje kvislinške tvorevine, ustaški vojnici na lokalitetu današnjeg Spomen-groblja kukavički i bez ikakvog povoda usmrtili 961 osobu, nevinu žrtvu među kojima je bilo najviše maturanata i studenata. Dio Hrvatske inteligencije tako je poput poljskih kolega kod Katyna završio svoj mladi život.

Lepoglavska povijest puna je kulture, pavlinske tradicije i bogatog znanstvenog nasljeđa, ali zbog toga se nipošto ne smije zaboraviti i onaj crni dio povijesti o kojem se ne govori. I u kasnijem režimu nakon 1945. u Lepoglavi su stradavali nevini ljudi, a današnja obljetnica i ovih par redaka sjećanja neka bude za sve njih, nevine ljude koji nisu vidjeli dio te kulturne lepoglavske povijesti nego su pisali crne stranice. Sjetite ih se kad prolazite pored poznatih zgrada i objekata s ovih fotografija.

Galerija slika