FOTO: Medicinske sestre u OB Varaždin darivanjem krvi obilježile Svjetski dan bolesnika Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Medicinske sestre u OB Varaždin darivanjem krvi obilježile Svjetski dan bolesnika

Varaždinske vijesti | 11.2.2020. u 20:37h | Objavljeno u Aktualno

Svjetski dan bolesnika obilježen je danas i u Općoj bolnici Varaždin, na Odjelu za transfuzijsku medicinu.

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi tim je povodom organizirala Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) - Podružnica OB Varaždin, u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu.

- Darujući krv za one kojima je potrebna, zdravstveni djelatnici OB Varaždin iskazuju svoju empatiju i humanost. Medicinsko osoblje krv daruje i tijekom cijele godine, posebice kada je nestašica krvnih doza. Uvijek se spremno odazivaju pozivu te sa svog radnog mjesta odlaze pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija - ističu iz HUMS-a.

Obilježavanju i proslavi Svjetskog dana bolesnika pridružili su se i učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, buduće medicinske sestre i tehničari, koji su u predvorju Službe za kirurške bolesti bolesnicima mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi. Uz akciju dobrovoljnog darivanja krvi u OB Varaždin, u obilježavanje Svjetskog dana bolesnika uključuju se i djelatnici Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof te volonteri tamošnje Udruge za palijativnu pomoć „Srce“ svetom misom u bolničkoj kapeli. Sveta misa služit će se i u Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku 16. veljače, a nakon mise Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća“ Kaj sad“ i Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik, kao suorganizator, u Velikoj dvorani dvorca Drašković organiziraju humanitarni koncert.

Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, utemeljio je Papa Ivan Pavao II 1992. godine. Od 2013. godine Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) - Podružnica OB Varaždin aktivno se uključuje u obilježavanje Svjetskog dana bolesnika. Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je senzibilizacija javnosti za potrebe bolesnika, ali i zahvala svima koji vode brigu o oboljelima.

svjetski_dan_bolesnika_ob_varazdin_1.jpg

svjetski_dan_bolesnika_ob_varazdin_2.jpg

svjetski_dan_bolesnika_ob_varazdin_3.jpg

svjetski_dan_bolesnika_ob_varazdin_4.jpg

svjetski_dan_bolesnika_ob_varazdin_5.jpg

svjetski_dan_bolesnika_ob_varazdin_6.jpg