FOTO: Kolinda Grabar Kitarović podržala prijedlog razvoja autoindustrije na sjeveru Hrvatske Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Kolinda Grabar Kitarović podržala prijedlog razvoja autoindustrije na sjeveru Hrvatske

| 13.12.2016. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izmjestila je svoj Ured na dva dana u Varaždin, a jutros je nakon svečanog podizanja predsjedničke zastave pred Županijskom palačom započela sastanke i susrete s županijskim i gradskim vlastima, organizacijama i udrugama.

Nakon sastanka s varaždinskim županom Predragom Štromarom i gradonačelnikom Goranom Habušem, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još je jednom ponovila kako je Varaždinska županija motor razvoja Hrvatske.

- Varaždinska županija jedna je od najmanjih u Hrvatskoj, treća po veličini, međutim rezultati koji se ostvaruju idu u prilog onome što govorim kada govorim o reformi državne i lokalne uprave i samouprave. Mislim da princip županija jako dobro funkcionira, jer županija poput Varaždinske zauzima 2,2 posto teritorija Hrvatske, a proizvodi sedam posto ukupnog izvoza RH što proizvodi pozitivnu bilancu. Nije riječ o teritorijalnoj veličini kada govorimo o funkcionialnosti jedinica lokalne samouprave, već je riječ o ljudima i načinu upravljanja - istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.

Dodala je kako je zaposlenost visoka u gradu i županiji, no problem su niske plaće koje su ispod hrvatskog prosjeka.

- To ukazuje na to da se treba kretati u pravcu poroizvodnje dodane vrijednosti. Drago mi je da sam čula više ideja kako to postići, a prije svega je tu sustav obrazovanja i čnjenica da postoje Centri izvrsnosti za učenike, što je izvrstan model za cijelu Hrvatsku. To su pretpostavke za poslove budućnosti za stvaranje te dodane vrijednosti i ukupnog porasta plaća. U tome ulogu igra i sama država koja poreznom reformom mora stimulirati plaće zaposlenima. Naravno, centralna vlast mora učiniti sve što je moguće kako bi se nadoknadili gubici u lokalnim proračunima - navela je predsjednica dodavši kako joj se posebno sviđa prijedlog razvoja automobilske industrije na sjeveru Hravtske.

- Upravo je to primjer kako stvarati te poslove dodane vrijednosti, kako proizvoditi više i postignuti višu stopu razvoja. Ideja ima jako puno i vjerujem da ćemo u sinergiji s Vladom doći i do realizacije. Ja ću kao i svakog puta nakon izmještanja Ureda, svih obavljenih razgovora s vama, predstaviti sve što smo ovdje zapazili i sve naše prijedloge kako se može poboljšati život u županiji dati predsjedniku Vlade RH. Nadam se da ćemo u toj sinergiji između svih sastavnica državne, regionalne i lokalne vlasti ići naprijed i postizati puno bolje rezultate za jednakomjerni razvoj što nam je svima u cilju - zaključila je Grabar Kitarović.

Župan Štromar i gradonačelnik Habuš izrazili su zadovoljstvo i zahvalili predsjednici na dolasku u Varaždin i Varaždinsku županiju.

- Tek razgovaramo sat vremena, a izmijenili smo brojne ideje i informacije, što je jako dobro. Trudimo se nadilaziti stranačke razlike kako bismo radili za bolji standard građana. Ideja je mnogo, a sad smo prvi put javno izrazili onu vezanu uz auto industriju, točnije, pogon koji će sklapati gotove automobile, a mislim da imamo želje, prostora, ljude, potencijalne partnere - istaknuo je župan Štromar.

Gradonačelnik Habuš predsjednicu je zamolio za pomoć u rješavanju gorućeg problema grada Varaždina, baliranog otpada u Brezju.

- Pokazujete kako ste predsjednica svih građana ove zemlje i hvala vam što smo imali prilike razgovarati o mnogim temama, uključujući razvojne potencijale ovog prostora. Bez države ne možemo riješiti problem upravljanja državnom imovinom, što je veliki problem, ali i varaždinski problem bala. Ne tražimo ništa drugo, nego samo da Ministarstvo zaštite okoliša i Fond pomognu ovom gradu koji je primjer po mnogočemu - istaknuo je Habuš.

Predsjednica će tijekom današnjeg dana održati još nekoliko sastanaka, a susrest će se i s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom. Sutrašnji dan provest će u posjeti gospodarstvenicima i ostalim gradovima Varaždinske županije, dok će u četvrtak i petak Ured izmjestiti u Međimurje. U subotu se vraća u Varaždin gdje će po prvi puta biti održan prijem za Diplomatski zbor.