FOTO Jenkač i Habijan u Novom Marofu obišli investiciju od 120 milijuna eura Foto: Krešimir Đurić

FOTO Jenkač i Habijan u Novom Marofu obišli investiciju od 120 milijuna eura

Varaždinske vijesti | 2.4.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač danas je, u prisustvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, obišao tvrtku Knauf Insulation u Novom Marofu, u kojoj je u tijeku investicija od 120 milijuna eura.

Riječ je o ulaganju u novu, održivu proizvodnu liniju s inovativnom tehnologijom električnog taljenja.

novi_marof_jenkac_habijan_knauf_insulation_02042024_2.jpg

Ministar Habijan je istaknuo da je tvrtka Knauf Insulation po svojim ulaganjima i poslovnim rezultatima poznata ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

- Što se tiče Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, moram spomenuti Upravu za internacionalizaciju koja je u komunikaciji s vodstvom ove tvrtke puno radila i na ovim dodatnim, ali i na ranijim investicijama - rekao je Habijan.

Kada je riječ o stranim investicijama, napomenuo je Habijan, to je samo jedna od velikih investicija na području Hrvatske.

- Uzevši u obzir ovih 120 milijuna eura, kada govorimo o izravnim stranim ulaganjima u zadnjih pet godina na razini Hrvatske, dolazimo do brojke od 15 milijarda eura, a u zadnje 33 godine je to 47 milijarda eura, što dovoljno govori o tome koliko je u ovih pet godina, zahvaljujući i zakonodavnom okviru te izmjenama zakona o poticanju ulaganja. Nakon izbora idemo i u dodatne izmjene i dopune zakona, temeljenima upravo na iskustvima jer vidimo da još ima mjesta za iskorak kako bismo još poboljšali tu poduzetničku klimu - rekao je Habijan.

novi_marof_jenkac_habijan_knauf_insulation_02042024_3.jpg

- Mislim da definitivno idemo u dobrom smjeru, a to znači da slušamo naše poduzetnike i gospodarstvenike. Nedavno smo imali prilike svjedočiti i da smo novim akcijskim planom krenuli u smanjenje parafiskalnih i neporeznih davanja, prošli tjedan smo na Vladi imali daljnje rasterećenje u smislu administrativnog rasterećenja od 364 milijuna eura. Ova Vlada i resorno ministarstvo sluša gospodarstvenike, sluša poduzetnike, i u pogledu zakonodavnog okvira, ali i u pogledu barijera ili opterećenja koja su u njihovom poslovanju ponekad bila tegotna. U tom smjeru idemo i dalje i to je ono što je ključ - komunikacija između gospodarstva i države i, naravno, sindikata, taj je "trokut" u komunikaciji uvijek dobrodošao i mislim da se toga trebamo držati - zaključio je Habijan.

novi_marof_jenkac_habijan_knauf_insulation_02042024_4.jpg

O važnosti ove investicije govorio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Ovo je druga najveća investicija u Hrvatskoj, ali osim same investicije, za nas kao lokalnu samoupravu važna je i gradnja trafostanice od 110 kV te 2,3 km dalekovoda, u što smo se svi zajedno uključili. Naime, Varaždinska županija je pokrenula 5. izmjene i dopune prostornog plana, a Grad Novi Marof točkaste izmjene prostornog i urbanističkog plana. Grad Novi Marof omogućio je i da taj dalekovod može proći kroz cestu, budući da ide podzemno kako bi se izbjeglo dugotrajno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Korisnik te trafostanice jednim velikom dijelom bit će upravo Knauf Insulation, ali i ostali gospodarski subjekti s područja Novog Marofa i šire, od Breznice do Varaždinskih Toplica - naglasio je Jenkač.

novi_marof_jenkac_habijan_knauf_insulation_02042024_7.jpg

- Zahvaljujem i ministarstvu što su pružili podršku tvrtki Knauf Insulation. Za grad Novi Marof i njegove građane možda je najvažnije ne samo novo zapošljavanje, nego i činjenica da ćemo imati prvu ovakvu tvornicu u Hrvatskoj, koja će biti u potpunosti "zelena", bez štetnih emisija. Upravo ova elektrifikacija će maknuti koks te vjerujem da će građani svih naselja koja okružuju Knauf biti dodatno zadovoljni - naglasio je Jenkač, istaknuvši dobru suradnju Grada s upravom tvrtke, Vladom, ministarstvom i Županijom.

O samoj investiciji više je rekao Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa u Novom Marofu, te je zahvalio na podršci minsitarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Vladi RH, varaždinskoj županiji i Gradu Novom Marofu.

- Ova naša investicija od 120 milijuna eura je investicija u najmoderniju tehnologiju koju trenutno može dati tehnologija kamene vune. Kao što je rekao gradonačelnik, prelazimo s tehnologije koksa na tehnologiju gdje ćemo taliti kamenje sa strujom. Na taj način ćemo smanjiti emisije. Mi smo prva takva tvornica u grupaciji, i na temelju našeg uspjeha će se graditi uspjeh održivosti i ostalih tvornica u cijeloj grupaciji. Na to zaista moramo biti jako ponosni, kako lokalno, tako i u cijeli državi - istaknuo je Mršić.

novi_marof_jenkac_habijan_knauf_insulation_02042024_6.jpg

Naveo je da tvrtka Knauf Insulation prošle godine imala jako dobre poslovne rezultate.

- Ostvarili smo gotovo 100 milijuna eura prihoda, s više od 11 milijuna eura dobiti. Imamo oko 250 zaposlenih, a s ovom novom investicijom ćemo imati oko 330 - kazao je Mršić.

- U Novom Marofu radimo tehničke izolacije, i radimo proizvode za hortikulturu, i te proizvode izvozimo po cijelom svijetu. Za razliku od ostalih tvornica kamene vune, izvozimo većinu svojih proizvoda. Više od 90% proizvoda koje proizvodimo ovdje u Novom Marofu izvozimo od Španjolske do Skandinavije. Glavna tržišta su nam Njemačka, Italija, Francuska, ali u principu izvozimo, ili smo izvozili, i u Čile, Indoneziju, Australiju... - naveo je Mršić.

- Mogu reći i da smo prva tvornica koja je unutar grupacije, a općenito u cijelom svijetu, prešla na tehnologiju ECOSE, gdje umjesto da koristimo fenolformaldehidnu smolu, mi koristimo proizvode koje se već koriste u prehrambenoj industriji, čime isto umanjujemo svoj utjecaj na zajednicu - poručio je direktor Knauf Insulationa u Novom Marofu.

novi_marof_jenkac_habijan_knauf_insulation_02042024_5.jpg

novi_marof_jenkac_habijan_knauf_insulation_02042024_1.jpg