FOTO Izložba "Zlatna kapljica" u Svetom Iliji okupila vinogradare sedam udruga Foto: Ivana Dreven

FOTO Izložba "Zlatna kapljica" u Svetom Iliji okupila vinogradare sedam udruga

| 27.4.2019. u 20:54h | Objavljeno u Aktualno

Od ukupno prikupljena 334 uzorka, od čega 326 vina, pet rakija, jedan vinjak, po jedno vino od aronije i kupine, prema ocjeni certificiranih enologa i degustatora na čelu s prof.dr.sc. Stankom Herjavec, zlatna odličja na 16. izložbi vina "Zlatna kapljica" dobilo je 68 vina, srebrna 182 vina, a brončana 58 vina.

Šampion izložbe među suhim bijelim vinima berbe 2018. je vino sorte pinot bijeli, s postignutih 85 bodova, Stjepana Bešenića iz Petkovca, dok je najbolje ocijenjeno vino izložbe sorte graševina, kasna berba 2018., poluslatko vino, Senka Boršćaka iz Črešnjeva, s postignutih 87 bodova.

Izložbu "Zlatna kapljica" zajednički organizira sedam vinogradarskih udruga: "Mejaši" Ljubešćica, "Pinta" Novi Marof, "Sveti Martin" Varaždinske Toplice, "Viv-Ber" Beretinec, "Varaždinbreg" Gornjeg Kneginca, "Jalžabet" Jalžabet te ovogodišnji domaćin izložbe, Udruga "Grozdek" iz Svetog Ilije. Podjela diploma i priznanja održana je u subotu 27. travnja u Pastoralnom centru "Vilim Cecelja" u Sv. Iliji, uz druženje vinogradara iz svih sedam udruga.

Stjepan Bešenić iz Petkovca kod Varaždinskih Toplica, čiji je bijeli pinot proglašen šampionom izložbe, član je Udruge "Pinta" iz Novog Marofa.

izlozba_vina_zlatna_kapljica_sveti_ilija_65.jpg

- Već sam četvrti put šampion izložbe s bijelim pinotom, reklo bi se da mi je najbolje "legao". Ovdje sam sa silvancem i dva bijela pinota i sva tri vina su osvojila zlato. Sve se posložilo, a za pravo vino moramo imati dobru vinogradarsku godinu, znanja, puno volje, ljubavi, truda i muke - rekao nam je Bešenić koji ima 1.600 čokota, uglavnom bijelog i crnog pinota te zelenog silvanca, a vino proizvodi uglavnom za vlastite potrebe.

Josip Barulek, predsjednik Udruge vinogradara i voćara "Grozdek" iz Sv. Ilije, bio je zadovoljan odazivom na ovogodišnju izložbu.

izlozba_vina_zlatna_kapljica_sveti_ilija_10.jpg

- Prikupili smo 334 uzorka, a moram naglasiti da smo imali i 18 uzoraka iz drugih država. Naime, svoja su vina izložili i vinari iz Devinske Nove Vesi iz Slovačke, austrijskog Gradišća te iz Tomislavgrada iz Bosne i Hercegovine, tako da može možemo reći da smo prerasli u međunarodnu izložbu vina. S obzirom na broj zlatnih medalja, možemo reći da je prošla vinogradarska godina bila zadovoljavajuće kvalitete. Uvijek se nadamo i težimo boljem, no s obzirom na to kakva je bila godina i da je jesen bila dosta kišna, zadovoljni smo kvalitetom vina - rekao je Barulek, a osvrnuo se i na najvećih problem vinogradara - bolest vinove loze zlatnu žuticu.

- To je najveći problem. Ima dosta vinograda koji su zapušteni i izvor su zaraze pa se zlatna žutica sve više širi. U rješavanje tog problema moraju se uključiti država i lokalna uprava, koje će morati odrediti mjere kako bi se takvi vinogradi iskrčili i zaustavilo širenje zaraze - napomenuo je Barulek.

Među brojnim gostima na izložbi su bili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Radimir Čačić, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik općine Gornji Kneginec Goran Kaniški te predsjednik Općinskog vijeća općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec.

izlozba_vina_zlatna_kapljica_sveti_ilija_12.jpg

Župan Radimir Čačić ocijenio je da je, sudeći prema broju odličja, godina bila kvalitetna, no dodao je kako smatra da bi vinogradari trebali podići kriterije kod ocjenjivanja vina.

- Nije slučajno da najkvalitetnija i najuglednija europska i svjetska natjecanja imaju vrlo mali postotak zlatnih i srebrnih priznanja, upravo zbog toga jer su podignuti kriteriji. To će se vidjeti, primjerice, i na Međunarodnoj izložbi bučinih ulja u Varaždinu, na kojoj su kriteriji vrlo rigorozni, i dobiti zlato i srebro na takvoj izložbi jako puno znači. No sasvim sigurno je da su vina koja su ovdje dobila zlato vrlo kvalitetna, a bez obzira na broj zlata i srebra, neupitno je da se kvaliteta vina u Hrvatskoj nakon neovisnosti zemlje jako popravila i da je ono što smo na prostoru Varaždinske županije imali prije '90-ih i danas potpuno neusporedivo. Kad bismo u svim područjima gospodarskih aktivnosti bili toliko uspješni u smislu dizanja razine kvalitete kao u podrumarstvu, ova zemlja bi puno bolje izgledala. Puno je razloga tome - edukacija, nove generacije, nove tehnologije... - istaknuo je Čačić te čestitao na organizaciji zajedničke izložbe vina.

izlozba_vina_zlatna_kapljica_sveti_ilija_21.jpg

- Za svaku je pohvalu da je ovdje sedam udruga, odnosno općina i gradova, našlo zajedničku platformu i zajednički jezik. Kad bi i druge djelatnosti djelovale na sličan način, bilo bi puno bolje. Treba racionalizirati organizaciju u našem sustavu općina, previše se daje za nepotrebne troškove koji se zajedničkom organizacijom mogu smanjiti - rekao je Čačić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak čestitao je na udruživanju iz kojeg, kako je istaknuo, proizlazi kvaliteta.

- Nadam se da ćete kvalitetu podići i kroz mjere Ministarstva poljoprivrede, prije svega Vinske omotnice, u sklopu koje je vinogradarima preko projekata i natječaja na raspolaganju 55 milijuna eura. Bez obzira što su vaši vinogradi pretežno nešto manji površinom, to ne znači da se ne možete javiti na natječaje i realizirati ta sredstva, što pojedinačno, što u sklopu vaših udruga, za promociju vina i za ulaganja u vinarije - rekao je Majdak, dodavši da je donesen i novi Zakon o vinu kojim je sektor vinogradarstva i vinarstva rasterećen za 12 milijuna kuna, ukidanjem troškova postupka registracije i označavanja vina.

izlozba_vina_zlatna_kapljica_sveti_ilija_36.jpg

- Uz pojačanu kontrolu uvoza vina u Hrvatsku, podaci pokazuju da u zadnje dvije godine pada uvoz, a na svima nama je - općinama, gradovima, županijama, ministarstvu, ali i na vama u udrugama i pojedinačno - da podignemo razinu proizvodnje i kvalitete na višu razinu - napomenuo je Majdak.

Marin Bosilj, načelnik općine Sveti Ilija, istaknuo je ulogu vinogradarskih udruga u podizanju kvalitete vina.

izlozba_vina_zlatna_kapljica_sveti_ilija_43.jpg

- Ako usporedimo vina od osnutka vinogradarskih udruga s današnjima, skok u kvaliteti je nemjerljiv. Upravo su udruge bile pokretači edukacija, predavanja, organizatori internih ocjenjivanja vina i ovakvih izložbi na kojima su jedni drugima prenosili svoja znanja i iskustva i tako napredovali iz godine u godinu, iz berbe u berbu, i danas dostigli ovu razinu kvalitete. Nažalost, imamo sitne parcele koje su prepreke većoj proizvodnji, no vjerujem da kroz udruživanje i brendiranje možemo puno ponuditi. Udruga Grozdek jedan je od takvih primjera, vrlo rano su shvatili da ne mora svaki vinogradar imati kompletnu opremu, već su kupili zajedničku opremu koju svi mogli koristiti. Tako su pojeftinili proizvodnju i dobili konkurentnost na tržištu. Već sada nekoliko naših vinogradara zadovoljava turističke, odnosno ugostiteljske potrebe na području naše općine, i to treba biti jedan od ciljeva - da naši vinogradari prije svega zadovolje lokalne, odnosno regionalne potrebe, te da kroz određeni brend budemo prepoznatljivi i na području Hrvatske, a u svemu tome ima prostora i za suradnju s ostalim udrugama koje sudjeluju u organizaciji ove izložbe - napomenuo je Bosilj.

Veselo druženje vinogradara u Svetom Iliji nastavljeno je i nakon podjele priznanja, a svoj su doprinos tome dali i folkloraši iz KUD-a Beletinec.