FOTO: Hodočasnici iz Varaždina i okolice krenuli na 331. zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Hodočasnici iz Varaždina i okolice krenuli na 331. zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu

Varaždinske vijesti | 4.7.2020. u 09:09h | Objavljeno u Aktualno

Noćas u 3 sata, nakon blagoslova u varaždinskoj katedrali, više storina varaždinskih hodočasnika pješaka krenulo je na 331. hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj, ove godine u organizaciji i koordinaciji varaždinske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Biškupca.

Tradicionalno je to hodočašće kojim Varaždinci održavaju zavjet kojeg su sklopili njihovi preci nakon što su stanovnici grada Varaždina na čudesan način bili sačuvani od bolesti kuge po zagovoru Majke Božje Bistričke. Osim vjernika iz Varaždina, hodoščašću se pridružuju i vjernici iz okolnih župa.

Nakon što su prošli kroz poznate lokacije hodočasničke rute kao što su Beretinec i Belski dol, gdje je kao i uvijek organizirana okrjepa, te nakon prolaska kroz Budinščinu i Konjščinu, pješaci će se u 14 sati okupiti na Vinskom Vrhu odakle će krenuti ulazna procesija u Svetište. Uvečer će vjernici proslaviti svetu misu u 19 sati, a u 21 sat bit će procesija "Put svjetla" sa svijećama na bistričkoj kalvariji.

Glavni hodočasnički dan bit će nedjelja 5. srpnja, kada će se hodočasnicima pješacima pridružiti mnogobrojni vjernici koji će stići automobilima, biciklima, autobusom, vlakom ili pak drugim organiziranim prijevozom. Središnje nedjeljno zavjetno euharistijsko slavlje u 11 sati na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Svetištu Majke Božje Bistričke predslavit će biskup Bože Radoš.

Misu zahvalnicu za 331. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj predslavit će u ponedjeljak 6. srpnja u 19 sati u katedrali Uznesenja BDM biskup Radoš.