FOTO Gradi se hitni prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija, završetak sljedeće godine

Napisao/la: -
FOTO Gradi se hitni prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija, završetak sljedeće godine Foto: Krešimir Đurić

U krugu Opće bolnice Varaždin u tijeku je izgradnja zgrada objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, a radove su danas obišli župan Radimir Čačić, zamjenik župana Robert Vugrin i ravnatelj bolnice Nenad Kudelić.

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_03.jpg

- Radovi su započeli sredinom prošle godine. Prema ugovoru, za samu građevinu potrebno je oko 15 mjeseci, no došlo je do manjeg odgađanja zbog nepredviđenih situacija na koje smo naišli prilikom zemljanih radova, a radilo se o neucrtanim instalacijama. Također, određeni radovi su bili otežani zbog epidemije koronavirusa, no produženje je iznosilo svega 55 dana. To znači da na jesen, odnosno zimu ove godine očekujemo završetak građevinskih radova. Rok do kojeg projekt mora biti gotov je 31. prosinca sljedeće godine, ali mi računamo da ćemo s opremanjem zgrade biti gotovi i prije - istaknuo je ravnatelj Kudelić.

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_01.jpg

Napomenuo je da je kod izgradnje ovih zgrada riječ o dvije ključne stvari koje će bitno promijeniti način rada u Općoj bolnici Varaždin.

- Uspostavom objedinjenog hitnog bolničkog prijema, pacijenti koji su do sada morali biti zbrinjavani na čak 11 različitih punktova unutar bolnice, dolazit će na jedinstveno mjesto, gdje će biti obrađeni i pušteni kući ili kanalizirani prema odjelima ako će biti potrebna hospitalizacija. Kad je riječ o jednodnevnoj kirurgiji, to je trend koji je sve izraženiji u suvremenoj medicini - zbrinjavanje bolesnika u vrlo kratkom vremenu, s izbjegavanjem boravka u bolnici. Dakle, riječ je prvenstveno o određenim operacijskim zahvatima s područja otorinolaringologije, oftalmologije i urologije koji, uz dobru organizaciju, opremu i ljude, ne zahtijevaju hospitalizaciju, odnosno noćenje u bolnici. Tu su i dnevne bolnice, u našem slučaju onkološka i hematološka dnevna bolnica - rekao je Kudelić.

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_02.jpg

- Projekt je koncipiran tako da omogući brže i kvalitetnije zbrinjavanje svih takvih stanja. Objekti su smješteni na samom ulazu u bolnicu, što je bio i jedan od uvjeta prilikom formiranja objedinjenog hitnog bolničkog prijema, da dostupnost bude što bolja, a i dnevna bolnica je uz sam parking, a ubuduće uz garažu, što omogućava lakši dolazak - dodao je ravnatelj.

- Naša bolnica odavno je poznata je po tome što veliki dio bolesnika zbrinjava putem dnevnih bolnica i da prati svjetske trendove. Naime, medijan koji se očekuje u zbrinjavanju bolesnika putem dnevnih bolnica za bolnice druge kategorije na razini Hrvatske iznosi 30 posto, a mi na taj način već sada zbrinjavamo preko 50 posto bolesnika. To su ogromne brojke, oko 35.000 posjeta na mjesečnoj razini - pojasnio je Kudelić, dodavši da su objekti koji se grade dizajnirani za visoku frekvenciju i suvremeno brzo zbrinjavanje bolesnika.

Župan Čačić osvrnuo se na investicije koje se provode u bolnici.

- Podsjetit ću vas da prije nepune četiri godine u ovoj bolnici nismo imali ni jedno gradilište ni jedan kran. Sada imamo objekte koji su obnavljani i ove objekte koji se sada grade, a njihova je vrijednost oko 75 milijuna kuna. Nakon njih slijedi izgradnja centralnog operacijskog bloka, "srca" bolnice, vrijednosti 405 milijuna kuna, odmah iza ovih zgrada, koji će povezati sve ovo o čemu govorimo. U izradi je i projekt na kojm će radovi započeti u jesen, a to je nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo vrijednosti 25 milijuna kuna. Dakle, to je sveukupno više od 500 milijuna kuna, a u svemu tome je omjer građevinskih radova i opremanja pola-pola - rekao je Čačić i dodao da će se u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, dnevnim bolnicama i jednodnevnoj kirurgiji zbrinjavati 90 posto svih pacijenata.

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_16.jpg

- Što se tiče prometa, ovdje će se, na prostoru parkirališta, izgraditi garaža za potrebe bolnice, posve novi objekt, a za liječnike i medicinske sestre gradit će podzemna garaža u objektu centralnog operacijskog bloka. Kad to bude građevinski pri kraju, u sljedećih 2,5-3 godine, kreće i uređenje cijelog ovog prostora i tada ćemo dobiti jednu funkcionalnu bolnicu. Bez obzira što je ona paviljonskog tipa, u suštini će prestati to biti, jer će sve zgrade toplom vezom biti povezane u jednu cjelinu - zaključio je Čačić.

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_04.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_05.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_06.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_07.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_08.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_09.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_10.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_11.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_12.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_13.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_14.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_15.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_17.jpg

radovi_bolnica_varazdin_ohbp_dnevna_bolnica_07042021_18.jpg

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.