FOTO: Grad preuzeo objekt bivše Varteksove robne kuće Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Grad preuzeo objekt bivše Varteksove robne kuće

| 2.2.2018. u 15:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Otključavanjem lokota na objektu bivše Varteksove robne kuće na Trgu kralja Tomislava, Grad Varaždin je u petak i simbolički postao vlasnik tog objekta. Čast da prva uđe u objekt pripala je zamjenici gradonačelnika Sandri Malenica, koja je pokazala unutrašnjost objekta u koji će biti preseljena Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović".

- Preuzeli smo objekt, ovih dana kreće analiza, a potom i javna nabava za izradu projekta. Nadam se da će na ljeto početi radovi na preuređenju - rekal je Malenica.

Objekt je površine 2.600 metara kvadratnih, od čega je manji dio u zakupu. Grad će preuzeti te ugovore, dok će se u preostalih 2.000 kvadrata urediti prostor za knjižnicu.

- Tu je i tavanski prostor od 600 kvadrata, ali se on u ovoj prvoj fazi radova neće uređivati, no to će dugoročno biti dodatni prostor koji će služiti Gradu. Knjižnica će biti na tri etaže, imat će sve što i sada, adekvatne uredske prostore, prostore za čuvanje važnih zbirki, prostor za čitanje novina...Sve će biti po standardima kakve matične knjižnice moraju imati no prostor će biti znatno veći nego onaj u kojem je trenutno knjižnica. Tu je i podrum koji ćemo očistiti i u kojem će biti spremište, a odlično je i što su na svakom katu priručna spremišta. Usto, sve će biti prilagođeno osobama s invaliditetom, postojeći lift ćemo malo proširiti... - navela je Malenica dodavši da će uživati i zaposlenici, ali i posjetitelji.

Osim odjela za odrasle, u novom će prostoru biti i odjel za mlade te audiovizualna i multimedijalna zbirka. Gradu je već stiglo prvih milijun kuna iz Ministarstva kulture, a nadaju se i dodatnim sredstvima.

- Zahvaljujući ovih inicijalnih milijun kuna, s radovima možemo početi čim završi projekt i ne moramo čekati, a kada napravimo troškovnik, ponovno ćemo do ministarstva kako bismo vidjeli što i kako dalje. Teško je govoriti koliko će sve koštati, ovisi o obuhvatu - kazala je Malenica koja se nada da će građani već ove jeseni moći posuđivati knjige u novouređenoj knjižnici na Franjevačkom trgu, no zasad to nije moguće sa sigurnošću reći.

Označeno u