FOTO Dom za starije i nemoćne osobe energetski obnovljen, očekuju se značajne uštede na energentima Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dom za starije i nemoćne osobe energetski obnovljen, očekuju se značajne uštede na energentima

Varaždinske vijesti | 9.3.2021. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin energetski je potpuno obnovljen, a na današnjoj završnoj konferenciji projekta koja je održana ispred ulaza u Dom moglo se čuti o višestrukim koristima kojeg realizacija ovog projekta donosi. Završnoj konferenciji prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, voditeljica Posredničkog tijela razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Helena Iveković, predsjednica Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Mira Letić te predstavnici izvođača radova.

Projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin predstavila je ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški koja je istaknula kako je Dom dobio potpuno novi i moderniji izgled, a njegovi korisnici bolje i ugodnije mjesto boravka.

-Zadovoljna sam i sretna, i ne samo ja nego i svi korisnici te djelatnici Doma. Hvala Varaždinskoj županiji na podršci te hvala svim izvođačima radova na kvaliteti izvođenja radova. Na obje zgrade Doma promijenjena je kompletna stolarija, ugrađena je termofasada, a obje zgrade dobile su nove kotlovnice koje su zamijenile postojeće, već dotrajale. Očekujemo uštede na energentima, postavljeni su solarni paneli, a sve prostorije su i klimatizirane. Unutar cijelog objekta zamijenjena su mnogobrojna rasvjetna tijela, a uštedama će doprinjeti i zamjena grijaćih tijela – rekla je ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški.

Župan Radimir Čačić je naznačio kako je od izgradnje Doma prošlo već više od četrdeset godina.

- Ovo je inače moj prvi veliki projekt koji sam projektirao i naravno da sam posebno vezan uz njega. Želim danas čestitati i izvođačima i nadzornim inženjerima na ovome projektu. Sve to zajedno ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje i razumijevanja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je ovdje sudjelovao i u pripremi i u realizaciji samog projekta. Takva vrsta projekata je i od strane Europske unije i od strane središnje vlasti zanimljiva i one su to prepoznale. Naglašavam da u segmentu energetske obnove imamo prosječno četiri puta više takvih projekata nego cijela država što znači da smo predvodnik u tome, a to nije slučajno – rekao je župan.

O tehničkim detaljima nešto više rekla je voditeljica Posredničkog tijela razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Helena Iveković, a zatim je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain čestitala je domaćinima na realizaciji ovog projekta.

-Veliko mi je zadovoljstvo danas biti ovdje, jer ovom energetskom obnovom ne postižemo samo uštedu, nego se stvara nova kvaliteta života štićenika Doma, a to je najvažnije. Znate i sami da u Domu živi osjetljiva populacija i ulaganje u Domove nam svima mora biti prioritet. Dom za starije i nemoćne osobe dobio je novi sjaj, a o kvaliteti samog prostora da i ne pričamo. Naravno, Fond i nadalje ostaje vjeran i dobar partner Varaždinskoj županiji koja se pokazala kao iznimna Županija po pitanju korištenja financijskih sredstava. Čestitam županu Čačiću i Županiji te naravno ravnateljici Doma na realizaciji ovoga projekta – rekla je Alenka Košiša Čičin- Šain.

Napomenimo kako je projekt obnove odobren u okviru poziva za „Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” iz 2017. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog Fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu početno je iznosila 380 milijuna kuna, no zbog velikog interesa ukupni je iznos povećan na 1,1 milijardu kuna. U varaždinskom Domu umirovljenika ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka javne i jednostavne nabave je 33,2 milijuna kuna s PDV-om, a ukupna vrijednost projekta nakon završetka energetske obnove je 32,1 milijun kuna s PDV-om, u što su uključeni i vantroškovnički radovi te sanacija staklenog krova.

U ovom Domu obnovom energetske funkcionalne cjeline planirana je ušteda toplinske energije za grijanje od 56 posto. Predviđa se smanjenje primarne potrošnje energije za 44,68 posto te smanjenje emisije CO2 za 44,08 posto na godišnjoj razini, u odnosu na 2017. godinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci