FOTO Cvjetni aranžmani skuplji 30 posto, jeftinije multiflore sve popularnije Foto: L. Šalamun, K. Đurić

FOTO Cvjetni aranžmani skuplji 30 posto, jeftinije multiflore sve popularnije

| 30.10.2023. u 20:20h | Objavljeno u Aktualno

Cijene rastu kamo god pogledali pa ni ponuda uz blagdan Svih svetih nije iznimka. Kupci i ove godine pomno proučavaju i biraju gdje i što kupiti, a mnogi od njih odlučili su se za skromnije i manje aranžmane nego prijašnjih godina. Potvrđuju to i prodavači na varaždinskom Cvjetnom placu.

- Da, cijene su veće u odnosu na prošlu godinu. Aranžmani su skuplji za 20-30 posto. Nama je krizantema u nabavi ove godine 100 posto skuplja, lani je bila oko osam kuna, a sad je 2 eura plus PDV – rekla nam je prodavačica iz jedne od cvjećarnica.

cvijece_aranzmani_svi_sveti_varazdin_28102023_37.jpg

- Ove godine ljudi dosta ranije kupuju pa uzimaju suhe aranžmane. I oni su poskupjeli, ali ne toliko kao svježe cvijeće – napomenula je. Cijena svježih cvjetnih aranžmana kreće se od 30 eura za manje aranžmane pa do 100 eura i više za veće aranžmane s više krupnocvjetnih krizantema i drugog cvijeća.

cvijece_aranzmani_svi_sveti_varazdin_28102023_32.jpg

Promjene navika

Aranžmane od suhog cvijeća razgledavala je i starija gospođa koju smo upitali što misli o ovogodišnjim cijenama.

- Sve je skuplje. A što reći, kad sve cijene idu gore, onda ide i cvijeće. Za dva aranžmana trebam barem 100 eura, uzimam jedan suhi za groblje u Varaždinu, a drugi, svileni, nosim na selo, jer tamo ne mogu ići svaki čas – odgovorila nam je i, uz cijene, ukazala na još jedan problem.

cvijece_aranzmani_svi_sveti_varazdin_25102023_09.jpg

- Napišite odmah kako kradu tu na našem groblju. Odnijela sam dvije tegle i sad ih više nema, nema ni lampaša, sve su odnijeli – požalila se.

Poskupljenja je sve teže pratiti.

cvijece_aranzmani_svi_sveti_varazdin_28102023_34.jpg

- Svake godine uzimamo jedan veći aranžman. Prošle godine smo ga platili 500 kuna, a sad je takvom aranžmanu cijena 80 eura, znači nešto više od 600 kuna – rekla nam je druga Varaždinka, dok nam je na poskupljenje suhih aranžmana ukazala još jedna sugovornica.

- Za aranžman kakav sam prošle godine platila oko 46 eura, ove godine morala sam platiti 60 eura – naglasila je, dodavši da nešto veći aranžmani stoje 100 eura.

Brojni su se kupci odlučili i za aranžmane od umjetnog cvijeća. Na sajmovima im se cijena kretala od 10 do 40 eura, ovisno o veličini, a u trgovačkim centrima su oni skromniji bili i povoljniji – od 4,79 do 21,99 eura, što je slično ili čak manje nego lani, kad im je cijena bila od 7,96 do 22,56 eura.

cvijece_aranzmani_svi_sveti_varazdin_25102023_02.jpg

Stoga nije rijetkost na grobovima, umjesto cvjetnih aranžmana, vidjeti popularne multiflore u teglama. I u njihovom je slučaju u odnosu na prošlu godinu došlo do poskupljenja, ali ipak u manjoj mjeri nego kod aranžmana od svježeg cvijeća.

Lani su se multiflore u trgovačkim centrima, ovisno o veličini tegle (13-25 cm), mogle kupiti po cijeni od 1,59 do 6,63 eura, dok je ove godine taj raspon od 2,99 do 7,49 eura, no na akciji se tegla od 12 cm mogla kupiti i za 1,99 eura.

- Cijena multiflora se nije digla onoliko koliko je možda trebalo, u maloprodaji nam je oko 15 posto veća nego prošle godine, dok je prema trgovačkim centrima porasla tek 3-5 posto – rekao nam je Ivica Rog, čije Cvjećarstvo Rog iz Nedeljanca proizvede oko 20.000 lončanica multiflore.

Domaće multiflore

Surađuju s tri trgovačka centra jer, kako kaže, sami ipak ne mogu plasirati veću količinu u maloprodaji. A iako nemaju rezano cvijeće, i on je ukazao da su cijene najviše porasle kod rezanih krizantema, a time i aranžmana.

- Da, toga nedostaje na našem tržištu i koliko čujem od onih koji uvoze, jako je poskupjelo, a naravno da onda i kod cvjećara mora poskupjeti, nisu oni u cijeloj toj priči najviše krivi. U proizvodnji multiflore nema stavke grijanja, što je i najviše poskupjelo, ali poskupio nam je repromaterijal, teglice, plastika, folija, celofan... to je oko 30 posto skuplje nego prošle godine – naglasio je Rog.

Ove godine nisu im bile naklonjene ni vremenske prilike,

- Mi imamo 70 posto proizvodnje na otvorenom. Ljeti su bile vrućine, a nakon toga kiše, pa je trebalo više zalijevati i zaštititi biljke od bolesti. Prosječno inače zalijevamo jednom dnevno, a sad smo za najvećih vrućina morali zalijevati i do tri puta – istaknuo je naš sugovornik.

Napomenuo je i da se multiflore ne uvoze jer u tom slučaju nisu konkurentne zbog skupog prijevoza.

cvijece_aranzmani_svi_sveti_varazdin_29102023_40.jpg

- Njih u šleper ide oko 4.000 komada, tegla je velika i ne mogu se naslagati, za razliku od božićnih zvijezda. To se vidjelo prošle godine godine, kad smo imali velike probleme jer su se izvana uvozili svi viškovi, a roba baš i nije bila kakva bi trebala biti – napomenuo je, istaknuvši da proizvodnja kod njih ne staje. - Sad dolazi božićna zvijezda, sukulente i trajnice imamo kroz cijelu godinu, a onda nam dolazi proljetni dio, maćuhice, jaglaci i balkonsko cvijeće, tako da je manje-više cijela godina zaokružena. No, upravo kod proljetnog cvijeća je najskuplja proizvodnja, jer je grijanje najveća stavka – dodao je za kraj.

Kakva je ponuda prigodnih aranžmana bila proteklih dana na varaždinskom placu, pogledajte u fotogaleriji: