Kandidati "Uspješne Hrvatske" iz 3. izborne jedinice Foto: Krešo Đurić

FOTO: Čačić: Ovo je bila regija koju se nekad gledalo s divljenjem!

| 5.11.2015. u 20:46h | Objavljeno u Aktualno

Pred šestotinjak okupljenika večeras je u sportskoj dvorani Graberje održan središnji skup 3. izborne jedinice koalicije „Uspješna Hrvatska“.

Osim čelnika reformista, skupu je nazočio i Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska, koji je u kratkom govoru kazao kako će koalicija „Uspješna Hrvatska“ nakon nedjeljnih izbora biti ekipa bez koje se ne može i bez koje Hrvatska neće moći ići naprijed.

- Hrvatska bez nas neće moći ići naprijed jer ono što mi nudimo jest put u napredak, progres i reforme. Siguran sam da će nedjelja biti dan novog početka za Hrvatsku, dan kada će svima postati jasno da ovako, kako se dosad radilo, više ne ide. Vrijeme je da konačno prestanemo raspravljati gdje je tko bio '41., '71. i '91. Vrijeme je da se svi zajedno pitamo gdje ćemo biti 2021. - poručio je Josipović.

Nakon njegovog govora, okupljenima su se obratili i Žarko Miholić iz Krapinsko-zagorske županije te Sandra Herman iz Međimurske županije, no najviše su ovacija prikupili govori Natalije Martinčević i Radimira Čačića koji su se u govorima osvrnuli i na aktualnu situaciju u Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu.

- Ovi su izbori od iznimne važnosti od Hrvatske, ali i za našu regiju Sjever. Ovim izborima sigurno znamo da više nećemo ovakvu vertikalu vlasti koja našoj regiji i našim županijama u četiri godine mandata nije dala gotovo ništa. Ne želimo niti lidere koji se danas nude poput Predraga Štromara koji za vrijeme svog mandata, ne da nisu stigli završiti, već nisu stigli započeti niti jednu jedinu investiciju u našoj županiji! - oštra je bila Martinčević navevši da u četiri godine nije završen niti natječaj za dogradnju kirurgije, nije krenula dogradnja škola i vrtića, a nije riješen niti problem varaždinskog baliranog otpada.

- U četiri godine mandata aktualne Vlade i župana nije se dogodila nijedna investicija! Nije istina da se nije radilo za vrijeme mandata Vlade, no nije se radilo u našoj županiji! Ostavština ove Vlade i župana jest činjenica da su u Varaždinu i Varaždinskoj županiji danas najniže plaće u Hrvatskoj, čak 20 posto niže od prosjeka - napomenula je Martinčević.

Čačić se u svom govoru također nadovezao na aktualno stanje u županiji i gradu.

- Ovo je bila regija na koju se nekad gledalo s divljenjem. Nekad smo s ponosom govorili da smo iz Varaždina ili Varaždinske županije, a danas to neki možda izgovaraju i sa sramom. Susjedne županije, ali i država od nas su učili i preslikavali naše projekte! Ovdje je započet prvi projekt POS-a, po modelu JPP-a dograđene su prve škole, a ovdje je krenuo i besplatni prijevoz učenika iako danas to mnogi pokušavaju pripisati sebi. No, najznačajniji je projekt ovdje Slobodna zona Varaždin. Rijetko tko zna da je Slobodna zona najveći izvoznik u Hrvatskoj. Sva brodogradilišta zajedno imaju manji izvoz nego Slobodna zona. No, mi od toga nemamo ništa. Umjesto daljnjeg razvoja, županija i grad su nažalost područje s najnižim plaćama - istaknuo je Čačić.

Osvrnuo se i na nedavni prosvjed varaždinskog gradonačelnika pred zgradom Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

- Goranu Habušu poručili su da se primi posla te da ode u svoj prekrasni grad i oslobodi ga smeća, i u bukvalnom i u prenesenom smislu. Takve riječe se ne izgovaraju nikome, a posebno ne koalicijskom partneru od SDP-ovog ministra HNS-ovom gradonačelniku. S druge strane, Predrag Štromar čovjek je koji nije realizirano nijedan projekt, a kamoli započeo. Štoviše, ugrozio je projekt izgradnje kirurgije jer do danas nisu potpisani niti ugovori - napomenuo je Čačić.