FOTO „Barcelona, la musica vibro y ella nos unio“ - Erasmus+ projekt Glazbene škole u Varaždinu

Vara | 30.12.2023. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Glazbena škola u Varaždinu od svog osnutka ima vrlo važnu ulogu ne samo kao obrazovna ustanova specijalizirana za podučavanje, proučavanje, usavršavanje i istraživanje glazbe, već i kao kulturno središte Varaždina i Varaždinske županije, a prava kultura bez glazbe ne može se zamisliti.

Ovaj mjesec, 12 učenika viših razreda srednje glazbene škole u pratnji 2 nastavnice boravilo je na mobilnosti u Barceloni u okviru realizacije Erasmus+ projekta.

Učenici su tijekom svog boravka u Španjolskoj bili u mogućnosti upoznati i sudjelovati u radu glazbene škole IEA Oriol Martorell.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu boravkom u Barceloni dobili su priliku upoznati kulturu, običaje i radnu etiku ove države zapadne Europe, koja je kroz svoju bogatu povijest iznjedrila mnoge slavne umjetnike.

- Smatram kako su učenici u okviru ove mobilnosti stekli mogućnost ostvariti i proširiti svoje znanje i kompetencije. Ovog puta, želja nam je bila da projektom stavimo poseban naglasak na izvedbenu aktivnost učenika. Stoga su aktivnosti učenika, uz redovito pohađanje nastave, uključivale i aktivnosti koje uključuju pripreme za koncert, odlazak na komornu nastavu, produkcije, sekcijske probe, generalne probe i u konačnici sudjelovanje na koncertu. A upravo je njihovo sudjelovanje na završnom, božićnom koncertu - El Concert Participatiu, pokazalo da nas glazba doista sve ujedinjuje, kako govori i sam naziv našeg projekta - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Za vrijeme svog boravka u Barceloni, uz redovno pohađanje nastave u školi, učenici su imali priliku posjetiti više različitih kulturnih događanja, sudjelovati na koncertima, ali i upoznati kulturne znamenitosti Barcelone.

Glavni grad Katalonije, prepun života i nepresušne, pozitivne energije poznat pod nazivom “Sjevernjački grad na jugu”, grad predivnih četvrti, čuvene La Ramble i bogate Gaudijeve ostavštine oduševio je učenike Glazbene škole u Varaždinu te je većina njih odmah po povratku izrazila svoju želju za skorim povratkom.

Posljednjeg dana mobilnost, učenici su imali priliku sudjelovati na tradicionalnom koncertu, El Concert Participatiu, na kojem svake godine uz učenike i nastavnike glazbene škole IEA Oriol Martorell sudjeluju i alumni škole, ali i roditelji učenika, doprinoseći tako posebnom ugođaju.