FOTO Arena prepuna, HDZ Varaždinske županije slavi 34. obljetnicu utemeljenja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Arena prepuna, HDZ Varaždinske županije slavi 34. obljetnicu utemeljenja

VV | 29.2.2024. u 20:05h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je obišao gradiliše dvorca Opeka, kao reprezentativnog budućeg sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te bio na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima s područja Varaždinske županije, premijer Andrej Plenković sudjeluje na proslavi 34. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Varaždinskoj županiji.

- FOTO Plenković u Varaždinu: potpisani ugovori za izgradnju prve dionice brze ceste do Krapine, rotor u Gojancu...

Hrvatska demokratska zajednica Varaždinske županije osnovana je 20. veljače 1990. godine, a ovogodišnja velika 34. obljetnica te za županijsku organizaciju važan datum, obilježeni su u četvrtak prigodnom svečanošću u varaždinskoj Areni pred više od tisuću članova i simpatizera stranke. Svojim je dolaskom proslavu dodatno uveličao predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Podsjetio je kako je ovih dana obilježeno 35 godina od kada je predsjednik Franjo Tuđman predstavio prednacrt programske deklaracije HDZ-a.

- Upravo je on  prepoznao ključni trenutak za realizaciju stoljetnih nada i ciljeva hrvatskog naroda za svojom državom. To je učinio stvorivši najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske. Stranku  koja je uspjela sintetizirati želje najvećeg broja hrvatskog naroda i, ne samo omogućiti demokratske promjene, uvjerljivo pobijediti na prvim demokratskim izborima, ostvariti pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i osigurati međunarodno priznanje, već je uspio stvoriti institucije hrvatske države, uspio je ono što nikome prije njega u našoj povijesti nije uspjelo – rekao je Plenković.

Dodao je da današnje političko vrijeme nudi neku drugu vrstu izazova i drugu vrstu odgovornosti, ali zahtjeva jednako snažan angažman, budući da se nalazimo u vrlo turbulentnom globalnom vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu koja traje već više od dvije godine – kazao je premijer. Podsjetio je da smo bili suočeni s nekoliko velikih kriza, ali da je Vlada RH uspjela osigurati da Hrvatska kroz sve te krize prođe dalje.

- Moj je cilj bio kao predsjednika vlade da baš nitko ne bude ostavljen po strani, da nam se ne dogode valovi otpuštanja kako je SDP zloguko predviđao u proljeće 2020. kada je izbila pandemija Covida 19. Da nam se ne dogode valovi stečaja naših kompanija u tom trenutku i da ne dođemo u situaciju da hrvatski čovjek nije u stanju platiti svoje režije, struju, plin, benzin, osigurati ključne namirnice za svoju obitelj, a sve se to moglo dogoditi. Mogli smo biti u situaciji da je neko drugi upravljao Hrvatskom  – naglasio je predsjednik HDZ-a. Dodao je da se kontekst politike, aktivnosti i mjera Vlade osjeća i u Varaždinskoj županiji.

- Praktički svaki naš posjet značio je posjet različitih projekata u različitim sektorima, je li to cestovna infrastruktura, obrazovna, zdravstvena, zaštita okoliša, vodno komunalno gospodarstvo, koji su kod našeg zadnjeg posjeta i susreta bili vrijedni nešto više od 100 milijuna eura, a danas su bili 83 milijuna eura, plus onih 18 milijuna eura vrijedan projekt Arboretum Opeka. Što to govori? Govori o našem zajedničkom radu, a mi smo kao Vlada omogućili da se nesmetano koriste europska sredstva. Pa neće valjda Vlada smetati općinama, gradovima i županijama, mi smo tu da pomognemo, podupremo, da se brže i bolje razvijamo – rekao je Plenković.

Nezaobilazna tema bila je i sanacija baliranog otpada u Brezju za koji je Vlada dala 30 milijuna eura. Uputio je Plenković kritiku SDP-ovom vodstvu gradu da su unatoč tome, ali i činjenici da im rastu prihodi od poreza, uveli najvišu stopu poreza na dohodak te k tome povećavaju cijenu vrtića.

- To nije naša politika, to je politika onih koji stavljaju veće terete i veće namete hrvatskim građanima i gospodarstvu. Loše gospodare i loše upravljaju – zaključio je čelni čovjek HDZ-a Andrej Plenković.

Čestitke povodom 34 uspješne godine stranke nazočnima je uputio predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak, naglasivši kako ova obljetnica govori o rezultatima, uspjesima i napretku.

- Ova je proslava obljetnice zapravo politički skup zapadnoeuropskih vrijednosti, poruka zajedništva, dosljednosti i hrabrosti, za razliku od derneka mržnje i povratka u prošlost koji smo nedavno gledali na Markovom trgu – kazao je Stričak. Istaknuo je kako su sve odluke u proteklom razdoblju donošene hrabro, odlučno, sa stavom.

- Od prošlog posjeta predsjednika Plenkovića, kada smo otvorili Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, započeli s radovima na Centralnom operacijskom bloku, donijeli odluku o sanaciji bala, ugovorili projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite, sve vrijednosti oko 103 milijuna eura, do danas kada su potpisani ugovori za izgradnju prve faze brze ceste Varaždin - Krapina, rotora Gojanec, nasipa uz Plitvicu te izgradnju pročistača Varaždin sve vrijednosti oko 84 milijuna eura, prošla su svega tri, četiri mjeseca. Kada tome pridodamo Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka“ koji je u izgradnji, a vrijednosti je 11,7 milijuna eura te ugovor za dogradnju škola u Ivancu, Novoj Vesi i Strmcu, govorimo o 210 milijuna eura ili više od 1,6 milijardi kuna – rekao je Stričak.

Još jednom istaknuvši da je sve to napravljeno u svega nekoliko mjeseci, kazao je da svi ti podaci govore o dosljednosti, budući da je sve što je obećano i realizirano, odrađeno u dijalogu i zajedništvu s koalicijskim partnerima, nadležnim institucijama i građanima.

Stričak je podsjetio da je ova 2024. superizborna godina te dodao da su rezultati izbora iznimno bitni jer iduću Vladu čekaju pregovori s Europskom komisijom o novoj omotnici za razdoblje 2028. – 2035.

- A tko to može bolje odraditi, ispregovarati opet nikad više sredstva, od aktualnog predsjednika Plenkovića? Tko to može više i bolje od dokazano najboljeg predsjednika Vlade u povijesti hrvatske države? Može li itko u toj poziciji zamisliti Peđu Grbina, Krešu Beljaka, Sandru Benčić ili Katarinu Peović. Brojke najbolje govore o svemu, zato nema povlačenja i uzmicanja i dalje nastavljamo raditi, dosljedno s i za naše građane - poručio je Anđelko Stričak.

Okupljenima se obratio i predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

- Ovdje možda jedna riječ koja najbolje sve zajedno opisuje je obitelj. Pripadnici jedne zajedničke obitelji, svatko od nas ovdje koji jest u ovoj dvorani je jedan mali kamenčić prema našem konačnom cilju – kazao je Habijan ističući kako su pod vodstvom HDZ-a ostvareni svi strateški ciljevi i da sada slijedi i ulazak u OECD čime se zaokružuje ulazak u onih već sada 38 najnaprednijih gospodarstava svijeta.

Obrativši se stranačkim kolegama, naglasio je da ništa od toga sigurno ne bi bilo moguće da ne postoje ljudi poput njih koji vjeruju u snažniju i sigurniju Hrvatsku, koji su spremni raditi za to i dati svoj doprinos za domovinu.

- Ponovit ću ono što sam rekao neki dan, ovdje se vidi razlika između dviju političkih Hrvatska. Jedne o kojoj sam govorio i druge, političke Hrvatske koja se da opisati u svega nekoliko riječi, a to su klevete, mržnja i demagogija – rekao je Damir Habijan.

Uime osmorice gradonačelnika i načelnika, okupljene je pozdravio načelnik Općine Gornji Kneginec, Goran Kaniški koji je na toj dužnosti puna dva desetljeća. Naglasio je kako je usprkos javnoj percepciji na nacionalnoj razini, u Varaždinskoj županiji HDZ uvijek bio vodeća stranka. Dodao je da najrazvijenije općine u Varaždinskoj županiji vode HDZ-ovi načelnici i to kroz više mandata te zahvalio Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, bez kojih se mnogo toga ne bi moglo realizirati.

- Najuspješnija smo županija po povlačenju bespovratnih sredstava, s više od 439 milijuna eura, a od kojih je najviše usmjereno u zdravstvo.  U ovom trenutku još imamo realiziranih, u provedbi ili u pripremi 65 projekata vrijednosti preko 355 milijuna eura – istaknuo je Kaniški. Između ostalog, Vladi i premijeru zahvalio je i na stopostotnom financiranju sanacije baliranog otpada te na izgradnji obilaznice Novoga Marofa i početku realizacije brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Krapina. Kaniški je dodao i kako stranka bez prestanka komunicira s građanima, ističući brojku od 24 konferencije za novinare i gotovo 100-tinjak priopćenja u posljednjem razdoblju.

Okupljenima se obratila i v. d. predsjednice Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski” Varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač koja je zahvalila dosadašnjoj predsjednici Nadici Dreven Budinski na dugogodišnjem uspješnom vođenju Zajednice i ostvarivanju zadanih ciljeva. Kao jednu od njihovih glavnih misija izdvojila je rad na ostvarivanju ravnopravnosti žena i stvaranju jednakih mogućnosti i napredovanja žena u političkom i poslovnom svijetu, pritom ne zapostavljajući ulogu žene u obitelji, već naglašavajući obitelj kao temeljnu zajednicu društva.

Istaknula je da Zajednica žena u svom radu ima veliku potporu župana Anđelka Stričaka i svih članova predsjedništava i članova županijske organizacije.

- Brojke govore o uključenosti žena u politiku Varaždinske županije. Naime, od ukupnog članstva HDZ-a 32 posto čine žene, u Županijskom odboru HDZ-a zastupljeno je 37 posto žena, a u Županijskoj skupštini participira ih 40 posto. Posebno me veseli podatak o sve većoj uključenosti mladih žena u politiku, tako da su u tijelima Mladeži HDZ.a prisutne sa čak 60 posto – kazala je. Kiđemet-Piskač. Zahvalila je premijeru Plenkoviću koji, istaknula je, prepoznaje snagu žene.

Uz brojne članove stranke, proslavi su nazočili potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić, zatim koalicijski partneri HDZ-a iz HSU-a, HSLS-a, HNS-a te Nezavisne liste Ivana Čehoka, saborski zastupnici iz 3. izborne jedinice, kao i utemeljitelji stranke, branitelji, generali, stranačka mladež, članice Zajednice žena Katarina Zrinski, predstavnici akademske te zajednice poduzetnika i obrtnika.