Forum žena SDP-a Varaždinske županije obilježio 25. godišnjicu osnivanja Foto: SDP Varaždinske županije

Forum žena SDP-a Varaždinske županije obilježio 25. godišnjicu osnivanja

Varaždinske vijesti | 14.1.2020. u 09:11h | Objavljeno u Aktualno

U prostorijama varaždinske Županijske organizacije SDP-a u ponedjeljak, 13. siječnja, obilježena je 25. godišnjica osnivanja i djelovanja Foruma žena SDP-a Hrvatske i Foruma žena Varaždinske županije.

- Socijaldemokratski forum žena SDP-a osnovan je 8. siječnja 1995. godine, s ciljem zalaganja za bolji položaj žena u Hrvatskoj i žena uopće, a prva predsjednica SDFŽ-a SDP-a Hrvatske bila je Željka Antunović. Svih ovih 25 godina članice Foruma na svim razinama promicale su socijaldemokratske vrijednosti, vrijednosti po mjeri svih ljudi, vrijednosti nediskriminacije, rodne ravnopravnosti, jednakosti, uključivosti i tolerancije - priopćili su iz SDP-a, dodavši da je prvi županijski Forum žena SDP-a osnovan upravo u Varaždinskoj županiji u proljeće 1995. godine.

- Za predsjednicu je izabrana Dubravka Biberdžić, koja je i dva puta obnašala funkciju potpredsjednica FŽ SDP-a Hrvatske - podsjetila je aktualna predsjednica Foruma žena SDP-a Varaždinske županije, Alenka Car.

- Uslijedilo je osnivanje brojnih gradskih i općinskih organizacija Foruma žena diljem županije. U rad svih organizacija FŽ utkano je puno rada, ljubavi i zajedništva. Sve su te organizacije bile vrlo aktivne u svom radu primarno politički, ali smo djelovale i humanitarno i edukativno. Zalagale smo se za ravnopravnost žena kako unutar stranke tako i u društvu općenito, za sve oblike borbe protiv nasilja, a posebno nasilja nad ženama, borbe za ljudska prava, humano društvo, jednakost, toleranciju i uvažavanje. Aktivan rad Foruma žena vrlo je brzo prepoznat unutar same stranke pa su brojne žene preuzele i obnašale različite funkcije i dužnosti, kako u tijelima stranke tako i tijelima lokalne i područne samouprave - kazala je Car.

Dodala je da su žene SDP-a u proteklih 25 godina sudjelovale u obnašanju predstavničke i izvršne vlasti od državne do lokalne razine.

- SDP se oduvijek zalagao za veću zastupljenost žena na izbornim listama, a već na nadolazećim parlamentarnim izborima uvodi se ZIP sustav kojim će se naizmjence na listama naći muškarci i žene. Ono što posebno želim naglasiti jest rad na jačanju organizacija Foruma žena jer uvođenjem ZIP sustava koji kreće već od predstojećih parlamentarnih izbora, a nakon toga i lokalnih izbora, mnoge naše kolegice naći će se na izbornim listama. To znači da moramo biti spremne na obnašanje političkih funkcija - istaknula je.

Alenka Car dodala je da je sigurna da će primjenom ZIP sustava SDP imati mnogo više žena u gradskim i općinskim vijećima, županijskim skupštinama, ili saboru, kao i u izvršnoj vlasti, gdje će obnašati dužnosti načelnica, gradonačelnica, županica ili ministrica u Vladi.

- Mnogo će se više naših socijaldemokratkinja tada naći na pozicijama moći i odlučivanja, pozicija s kojih možemo mijenjati stvari i graditi bolje društvo - poručila je predsjednica Foruma žena SDP-a Varaždinske županije uz devizu koja Forum žena prati od samog osnivanja: "Uzmimo ono što nam pripada – pola neba, pola zemlje i pola moći!".

forum_zena_sdp_3.JPG

forum_zena_sdp_4.JPG

forum_zena_sdp_2.jpg

forum_zena_sdp_1.jpg