Forum Žena SDP-a Varaždin: Za žene sigurnost započinje kod kuće Foto: SDP Varaždin

Forum Žena SDP-a Varaždin: Za žene sigurnost započinje kod kuće

Varaždinske vijesti | 30.11.2019. u 12:03h | Objavljeno u Aktualno

U prostorijama stranke u petak, 29. studenog, održana je 2. Izvještajno-tematska skupština Foruma žena SDP-a grada Varaždina s temom „Za žene sigurnost započinje kod kuće“.

Uz članice varaždinskog gradskog Foruma žena, na Skupštini su bile i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, članica Predsjedništva Foruma žena SDP-a Hrvatske i predsjednica ŽO FŽ Krapinsko-zagorske županije Sandra Turković, predsjednica FŽ SDP-a Varaždinske županije Alenka Car, kao i predsjednik GO SDP-a Varaždin Miroslav Marković.

O temi Skupštine uvodno je govorila prim.mr.sc. Slavenka Majski Cesarec, dr. med. specijalist medicine rada, koja je tom prilikom istaknula da je nasilje nad ženama ugrožavanje temeljnih ljudskih prava te predstavlja ozbiljan problem, posebice stoga što većina takvih djela ostaje neprijavljena.

– U „Deklaraciji o uklanjanju nasilja nad ženama“, koja je usvojena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. prosinca 1993. godine, terminom „nasilje nad ženama“ označava se bilo koji čin nasilja zasnovan na spolnoj/rodnoj osnovi koje rezultira, ili može rezultirati, fizičkom, spolnom ili psihološkom povredom ili patnjom žene, uključujući i prijetnje takvim djelima, prisilu ili svojevoljno oduzimanje slobode, bilo u javnom ili privatnom životu – naglasila je Majski Cesarec te dodala da je u državama članicama EU-a, uključujući i Hrvatsku, fizičko nasilje barem jednom tijekom odraslog života doživjelo između jedne petine i jedne četvrtine svih žena, dok je približno 15% svih žena nakon dobi od 16 godina bilo u vezi koja je uključivala obiteljsko nasilje.

– „Za žene sigurnost započinje kod kuće“ tematska je rasprava koja svoj naglasak stavlja na obiteljske odnose – jučer, danas, sutra, uz važnost provođenja što više takvih javnih rasprava, a što manje stavljanja problema „pod tepih“ ili još gore, kad se nešto teško dogodi – pa slijedi „mogli smo, trebali smo…“ – zaključila je Majski Cesarec.

Predsjednice ŽO stranke i Foruma žena, Barbara Antolić Vupora i Alenka Car, te predsjednica FŽ grada Varaždina Jasminka Žiher ističu da SDP i Forum žena najoštrije osuđuju sve oblike nasilja, posebice rodno utemeljenog nasilja, kao i žaljenje što ih se prečesto olako tolerira u hrvatskom društvu.

- Društvo u kojem se tolerira nasilje, u kojem se izjednačavaju napadač i žrtva ne vodi u prosperitet, takvo društvo nazaduje. Žene u Hrvatskoj očekuju siguran život bez nasilja, očekuju pravo žene na izbor i društvo bez mizoginije, govora mržnje i seksizma - poručeno je s Izvještajno-tematske skupštine Foruma žena SDP-a grada Varaždina.

forum_zena_2.JPG

forum_zena_3.JPG

forum_zena_4.JPG

forum_zena_5_majski_cesarec.JPG

forum_zena_6.JPG

forum_zena_7.JPG

forum_zena_1.JPG