Formiran multidisciplinarni tim: Kirurško liječenje pretilosti na uputnicu i u OB Varaždin Foto: OB Varaždin

Formiran multidisciplinarni tim: Kirurško liječenje pretilosti na uputnicu i u OB Varaždin

Varaždinske vijesti | 13.9.2019. u 08:58h | Objavljeno u Aktualno

Pretilost je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Europi i Hrvatskoj, među odraslima i djecom. Susrećući se sve više s pacijentima koji se bore s pretilošću, među liječnicima Opće bolnice Varaždin rodila se ideja za formiranjem multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti.

– Tim obuhvaća liječnike različitih specijalnosti, kako bi svatko sa svog područja rada mogao pomoći takvim pacijentima. U prvom redu tu su liječnice endokrinologinje Vesna Šimegi Đekić, dr. med., Izidora Osonjački, dr. med., Tina Slunjski, dr. med. i Janja Musulin, dr. med. koje već godinama liječe takve pacijente. Tim čine i psihijatrica Maja Vincek, dr. med., psiholog Ivor Hoić, mag. psih., nutricionistkinja Karmen Kokot, dipl. inž. preh. teh., te anesteziologinja Nina Novak-Fumić, dr. med. – objasnio je kirurg dr. sc. Alen Pajtak, dr. med., također član tima.

Alen Pajtak posljednja je pak karika u ovome lancu. Kao abdominalni kirurg, njegovo područje djelovanja je kirurško liječenje pretilosti, odnosno barijatrijska kirurgija.

– Ljudi obično misle da se ovdje radi o estetskom zahvatu, što nije točno. Riječ je o kirurškom zahvatu kojim se modelira anatomija probavnog sustava kako bi se pacijentima tom modulacijom omogućilo da izgube na tjelesnoj težini – pojasnio je Pajtak.

Kirurg Pajtak svoje znanje i vještine u ovom dijelu kirurgije stekao je tijekom specijalizacije u radu s pionirom barijatrijske kirurgije prof.dr.sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, dr.med. te edukacijom u Gentu (Belgija) i Ljubljani (Slovenija) i upravo je to stečeno znanje htio primijeniti u varaždinskoj bolnici koja će tako postati bogatija za pružanjem još jedne kvalitetne zdravstvene usluge svojim korisnicima.

Zahvaljujući svom radu na formiranju tima, varaždinski liječnici uspjeli su ishoditi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrenje za rad dvije ambulante. Jedna ambulanta za liječenje pretilosti djelovat će u sklopu internističkog odjela, dok će druga ambulanta za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju djelovati u sklopu kirurške službe. Liječnici primarne zdravstvene zaštite tako bi pacijente upućivali u te ambulante, a članovi tima tada bi zajednički proučili slučaj, te za svakog pacijenta ponaosob odredili tijek liječenja. U svjetskoj zdravstvenoj literaturi postoje jasni kriteriji tko može biti korisnik ove usluge, a te kriterije prati i HZZO.

– Ako pričamo o kirurgiji, to su pacijenti koji imaju indeks tjelesne mase iznad 40 ili indeks tjelesne mase iznad 35 s različitim komorbiditetom. Pacijenti ispod te razine, a koji također spadaju u kriterij prekomjerene tjelesne težine nisu kandidati za barijatrijsku kirurgiju, ali su definitivno kandidati za liječenje. Također, pacijenti koji prema tim parametrima spadaju pod kirurško liječenje ne smiju biti pušači, a isključujemo i ljudekoji pretjerano konzumiraju alkohol. Također valja naglasiti, kako od tih pacijenata, i prije nego što dođu do takve vrste operacije tražimo, da uz pomoć našeg stručnog tima, sami pokažu određenu inicijativu, budu aktivni i sami izgube dio tjelesne mase – pojašnjava Pajtak, dodajući kako samim operativnim zahvatom priča oko borbe s pretilošću ne završava.

– Svi ti pacijenti tada postaju naši doživotni pacijenti koji se moraju redovito kontrolirati i što je još važnije, držati se određenih smjernica dobivenih od našeg tima - ističe Pajtak.

Iako kandidata već ima, službenim početkom rada ovog multidisciplinarnog tima smatra se Simpozij „Liječenje pretilosti“ koji će 25. rujna biti održan u Varaždinu. Svi zainteresirani, a prvenstveno liječnici primarne zdravstvene zaštite, tako će se moći pobliže upoznati s radom tima.

Na Simpoziju će, između ostalih, gostovati pionir barijatrijske kirurgije prof.dr.sc. Miroslav Bekavac Bešlin, dr.med, te dr. sc. Gorana Mirošević, dr. med., subspecijalist endokrinologije i dijabetologije iz KBC Sestre milosrdnice. Simpozij zajednički organiziraju Opća bolnica Varaždin, Hrvatski liječnički zbor i Sveučilište Sjever koje je prepoznalo potrebu edukacije studenata sestrinstva o problemima vezanim uz pretilost, pa tako, od ove godine, studentima pruža mogućnost izbora kolegija "Barijatrijska kirurgija i skrb pacijenata s problemom pretilosti".