Fokus i NS Reformisti potpisali Sporazum o zajedničkom nastupu na nadolazećim izborima

vv | 10.11.2023. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije te službeno potpisivanje Sporazuma o zajedničkom nastupu na izborima za Hrvatski sabor i izborima za zastupnike u Europskom parlamentu između stranke Fokus i Narodne stranke – Reformisti. Sporazum su potpisali predsjednici stranaka Davor Nađi i Radimir Čačić.

Na samom početku okupljeni su izjavili da je ovo tek početak velikog okupljanja koji kreće iz centra. Također, naglašeno je kako su s više drugih stranaka i pojedinaca u visokoj fazi pregovora te su najavili da će im se uskoro pridružiti novi koalicijski partneri.

- Fokus je mlada stranka koja se u samo nekoliko godina dokazala kao relevantan politički faktor. Sredine u kojima smo na vlasti najuspješnije su u Hrvatskoj po kvaliteti života, gospodarskom razvoju i napretku. Svoje znanje i uspjeh želimo proširiti u sve krajeve Hrvatske. Strateškom suradnjom s Narodnom strankom – Reformisti koji su se dokazali na sjeveru Hrvatske, ali i drugim strankama koje će nam se pridružiti u zajedničku koalicijustvaramo snažnu nacionalnu pokrivenost. Ovakva snažna opcija na centru nudi biračima već dokazane rezultate, a ne obećanja - izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te podsjetio na niz pozitivnih politika koje je Fokus proveo u Samoboru, Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini, Pirovcu, Križu i drugim sredinama u kojima su prisutni. Statistički, Fokus ječetvrta  stranka u Hrvatskoj po ukupnom broju gradonačelnika i načelnika, a zanimljivo je da su to sredine u koje se novi ljudi u velikom broju doseljavaju, a nezaposlenost je mala.

Okupljenima se obratio i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

- Reformisti  su osnovani 2014. godine i od tada do danas kontinuirano u Saboru djeluju kao parlamentarna stranka liberalnog  centra. Tijekom tih deset godina naših više od 70 vijećnika, načelnika, gradonačelnika te u prošlom mandatu župana Varaždinske županije je osim stranačke pripadnosti prepoznato i kroz razumijevanje politike kao mjerljive discipline. Varaždinska županija je pod vodstvom Reformista postala najuspješnija županija po povlačenju EU novaca te neupitni lider u pokretanju i realizaciji projekata obnovljive energije. Upravo takav projektni pristup politici, s kvalitetnijim životom građana kao rezultatom i kriterijem, a istovremeno uz punu svijest o liberalnim vrijednostima, snažna je poveznica naših stranaka. Sve to potvrdili smo i kroz uspješnu suradnju u zajedničkom saborskom klubu - izjavio je Radimir Čačić i naglasio kako je zadatak ove koalicije i stranaka s kojima će se u budućnosti surađivati – sprečavanje daljnjeg stranačkog “zarobljavanja” hrvatskih institucija i društva u cjelini te time svođenja naše budućnosti na razinu HDZ-a.

Potpisanim Sporazumom zajednički su usuglašene vrijednosti i politike koje su usmjerene prema ostvarenju ključnih vrijednosti, uključujući slobodu, pravnu državu, prosperitet, obrazovanje, poduzetništvo, zdravstvo, javnu upravu, održivost, tehnološki napredak i socijalnu osjetljivost. Ono što je bio dodatni poticaj za sklapanje strateškogpartnerstva je zajedničko članstvo u europskoj liberalnoj grupaciji Renew Europe te dosadašnja suradnju u zajedničkom klubu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Uz predsjednike Davora Nađija i Radimira Čačića, na potpisivanju su sudjelovali i saborski zastupnici iz redova Fokusa Dario Zurovec i Damir Bajs te saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević.