Filipović: Nemamo iluzije da možemo ograničiti sve cijene u državi Foto: screenshot HRT

Filipović: Nemamo iluzije da možemo ograničiti sve cijene u državi

Varaždinske vijesti/HRT | 17.2.2023. u 19:51h | Objavljeno u Aktualno

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju Kretanje cijena u maloprodaji, tzv. bijelu listu, objavio je portal HRT-a.

Trgovci koji su na toj tzv. "bijeloj listi" su Konzum, Tommy i KTC i oni su Ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Ministar Filipović zahvalio se tim trgovačkim lancima. Kaže kako su oni poslali poruku transparentnosti, da nemaju što skrivati od hrvatske javnosti i hrvatskih građana. Ta tri trgovačka lanca pokrivaju 38% hrvatskog tržišta.

- Hrvatski građani moći će moći pratiti kretanje cijena od 31. prosinca 2022. godine. Namjera je utjecati na eventualna povećanja cijena i kretanja inflacije jer, kad građani vide tko je korektan onda će oni to znati cijeniti.

Internetskoj stranici će se moći pristupiti preko stranice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i pametnih telefona.

Odgovarajući na pitanje traju li razgovori s onima koji ne žele dati cijene, Filipović je kazao da su dodatni razgovori s tim lancima obavljeni.

- Vrlo je jasno da oni to očito ne žele. Ne postoji opravdanje da drugi lanci ne učine ono što su već učinila tri lanca. Zašto oni ne žele dati podatke? Ne žele biti transparentni i ne žele omogućiti građanima da imaju potpunu informaciju o cijenama. Nemamo iluzije da možemo ograničiti sve cijene u državi, ne radimo ovakve stvari iz hira. Ne interveniramo prema tržištu zato što to želimo, nego zato jer živimo u kriznim vremenima. Ovakav način će omogućiti građanima da vide tko je korektan, a tko nije korektan, rekao je Filipović.

- S jedne strane mogu uzeti pomoć od države, a s druge strane nisu u stanju pokazati cijene hrvatskim građanima, kazao je ministar Filipović osvrćući se na trgovačke lance koji nisu dostavili cijene proizvoda, a primili su državne potpore.

Istaknuo je da će se aplikacija stalno nadograđivati. Kaže da će sami sakupiti informacije o cijenama, ako ih trgovački lanci ne dostave.

- Na aplikaciji se može pratiti koji proizvodi su poskupjeli, koji su pojeftinili, koji su proizvodi na akciji, koji su proizvodi zadržali cijenu, kazao je.

Cijeli tim ministarstva gospodarstva radio je na aplikaciji, nešto više od mjesec dana. Cijena aplikacije je nešto ispod 200.000 kuna, rekao je Filipović, a prenosi portal HRT-a.