Festival ĐUREK 60 predstavit će povijesni i društveni značaj kvarta Đurek

VV/MH | 1.10.2020. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

- Prije 2 godine Grad Varaždin je dobio poziv za još jedan URBACT-ov projekt zbog dobrog prethodnog iskustva. Druga faza projekta bavi se pitanjima zajednice, arhitekture i materijalne baštine. Grad je odlučio s ostalih šest partnera pripremiti festival na kojem bismo predstavili jednog od vrijednih kvartova Varaždina i njegovu povijest. U sklopu festivala biti će organizirana izložba, šetnja koju će voditi Društvo arhitekata Varaždin, radionica za djecu, te će tu biti i naše Pume koje će ispričati svoju stranu priče. Ovo će biti dobar način da se građani koji žive u kvartu skupe, porazgovaraju i počnu malo više cijeniti mjesto u kojem žive - rekla je Goranka Grgić, voditeljica projekta za Grad Varaždin, prilikom najave festivala ĐUREK60

Projekt se provodi pod okriljem URBACT-ove mreže „ Come in! – kuće koje govore/ zajedničke priče“. Varaždin je pristupio projektu kao jedan od 7 partnerskih gradova još 2018. godine. Uz Varaždin, u projektu također sudjeluju mađarski, finski, rumunjski, talijanski, poljski i španjolski gradovi. Cilj samog projekta jest potaknuti zajedničku raspravu građana o oživljavanju gradova, jačanju stambenih zajednica te smanjenju utjecaja urbane socijalne izolacije. Festival će biti otvoren 10. listopada s počekom u 10 sati, te će trajati do 13 sati.

- Pozivamo sve građane da nam se 10. listopada pridruže u Đureku. Iako je Đurek poznati varaždinski kvart, uvijek nekako prolazimo kroz njega smatrajući ga stambenim naseljem. Želimo staviti naglasak na druženje stanara, a važnost dobrih odnosa sa susjedima smo upravo shvatili tijekom vremena pandemije. Naravno, ne pozivamo samo građane iz Đureka, već sve Varaždince kako bi upoznali povijest i značaj kvarta - istaknula je za medije zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Izgradnja kvarta Đurek započela je 1960. godine, te je povodom 60. obljetnice početka izgradnje kvarta projekt adekvatno nazvan ĐUREK60. Građani će imati priliku vidjeti početne nacrte kvarta te promjene izgleda koje je kvart kroz godine doživio. Festivalu će također prisustvovati pripovjedači koji su živjeli u kvartu od njegovog otvorenja.

Održavanje festivala iskoristit će i Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ čiji će članovi održati kratku izložbu povijesti parka posvećen brigadi kao sastavnog dijela kvarta Đurek. 

- Udruga veterana će biti prisutna na festivalu, te smo posebice sretni što će se većina festivala održati u našem Parku 7. gardijske brigade „Puma“. Mi ćemo ovdje pripremiti kratku retrospektivu puta 7. gardijske brigade „Puma“. Iako se budemo fokusirali na povijesti parka i skulpture pume, osvrnut ćemo se i na povijest same brigade - izjavio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ Robert Puja.