Faber: Pravna država ne daje jasnu poruku počiniteljima kaznenih djela

vv | 25.8.2021. u 19:31h | Objavljeno u Aktualno

Neka Kajtazi i drugi dušobrižnici kažu ta i ta osoba ima oružje

Radi se o najobičnijem politikanstvu i izbjegavanju vlastite suodgovornosti, poručio je Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova, osvrćući se na istup saborskoga zastupnika Valjka Kajtazija, koji je ustvrdio da je tragedija u Paragu kulminacija nejednakog tretiranja Roma i Hrvata, dodavši da je upozorio ministra Božinovića kako bi se mogla dogoditi tragedija jer ima saznanja o velikoj količini oružja, koje je u zadnje vrijeme stigla u ovo romsko naselje pa je zatražio pretres, ali „nije slušao, već je odgovorio floskulom radimo na tome“.

Napominjući da je policajac s 35 godina radnog staža, Faber je ustvrdio da informacija o oružju u naselju Parag ne govori puno.

- PU međimurska, kojoj čestitam na vrhunskom poslu jer su u krakom vremenu locirali počinitelje i osigurali dokaze, oduzela je tu u pet godina 37 komada vatrenog oružja, od pušaka i poluautomatskih pušaka do puškomitraljeza, što je otprilike dovoljno za jednu diverzantsku satniju. Dakle, mi znamo da ima oružja, ne samo u Paragu, nego i ostalim naseljima. Znamo i da ima trgovine ljudima. Ima i zlostavljanja djece, kamatarenja, lihvarskih ugovora… svakodnevnog narušavanja javnog rada i mira. Gotovo svaki dan samo u nekim pretragama, koje se, naravno, nikada ne najavljuju. No, problem je  što Kajtazi i drugi dušobrižnici ne kažu ta i ta osoba ima oružje, nakon čega možemo eventualno dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, već policija koja ne može ući u ničiji dom, štagalj, prostor ili bilo što bez sudskog naloga, a on se može dobiti samo temeljem zakonski pretpostavki, ukazao je Faber, ponovivši da je zbog toga tvrdnja o prisutnosti oružja najobičnija floskula izrečena radi izbjegavanja vlastite suodgovornosti.

Savjetnik ministra osvrnuo se i na sigurnost, koja je u Paragu narušena nakon sinoćnje pucnjave u kojoj je ubijena jedna osoba, a više ranjeno, pa su pozvani i pripadnici antiterorističke jedinice.

-   Prije dvije i pol godine proveli smo istraživanje koje je pokazalo da je stopa kriminalitetu dvostruko veća od prosječne u Međimurju, pogotovo u zonama romski naselja. Dakle, nama je do dobro poznato i zato poduzimamo čitav niz mjera. Međutim, kazneno djelo ubojstva ne može se situacijskom prevencijom prevenirati da je policijska ophodnja bila na 50 ili 300 metara, odnosno na ulazu u naselje. Kako se može to i nelegalno držanje oružja? Generalnom prevencijom kroz presude, ustvrdio je Faber, napominjući da je stopa kriminaliteta smanjuje zadnjih godina u Međimurju, pogotovo najtežih, no pitanje je koliko je to posljedice korone.

S tim u vezi ukazao je da je od 37 posjednika nelegalnog oružja samo jedan kažnjen zatvorskom kaznom bezuvjetno, dok su svi ostali uvjetnim kaznama ili radom za opće dobro, odnosno još se postupci vode.

-Osumnjičeni su evidentirani za više desetaka kazneni djela. Činjenica je da pravna država ne daje jasnu poruku počiniteljima kaznenih djela, pogotovo onima koji nelegalno drže vatreno oružje, čime se šalje pogrešna poruka.  Nabavlja se oružje jer ga i susjed ima, kojemu ga je policija oduzela, ali nije završio u zatvoru. Tako je bilo u 36  slučajeva i to je odgovor g Kajtaziju, naglasio je Faber, naglašavajući da bi se svi trebali zapitati kakvo je stanje u romskim naseljima i što trebamo svi poduzeti, a ne samo zvati policiju koja je reakcija na događaje, dok treba djelovati na njihove uzroke.

Naglašavajući da ne bježe od toga da je stanje sigurnosti u romskim naseljima složeno, načelnik PU međimurske Ivan Sokač ukazao je da su samo u Paragu od 15.srpnja do jučer intervenirali 41 put.

-Dakle, praktično svakodnevno imamo intervenciju. Nije lako naći oružje kojeg nitko ne drži na stolu. Oružje se skriva i po šumama pa moramo kopati, upozorio je Sokač, napomenuvši da su zbog toga dobili pojačanja, prvo 18 ljudi pa još 10.

Budući da je Matija Oršuš, predsjednik Vijeća romske manjine u Međimurju, ustvrdi da je danas  oružje dostupno svima, a Romi ga kupuju od većinskog naroda, postavilo se pitanje odakle onu u Paragu i drugim naseljima.

-Nakon okončanja rata, ima oružja. Svake godine  pozivamo na vraćanje oružja te prijavljivanje nelegalnog držanja i to opet činimo. Istraživanje je u tijeku i pokušat ćemo odgovoriti odakle je ovo oružje, dakle još je prerano za odgovor, rekao je Faber, koji je pitanje o tijeku istrage nestanka oružja u skladištu varaždinske policije prije sedam godina rekao da ono nije za njega.