Evidencija vojnih obveznika ima svrhu i namjenu, nema nikakvih izvanrednih okolnosti Foto: screenshot HRT

Evidencija vojnih obveznika ima svrhu i namjenu, nema nikakvih izvanrednih okolnosti

Varaždinske vijesti/HRT | 25.3.2023. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

MORH je dijelu hrvatskih građana poslao pozive u kojima stoji da se moraju javiti u područne urede za poslove obrane. Taj je poziv neke uznemirio, no iz MORH-a kažu, nema nikakvih izvanrednih okolnosti, objavljeno je na portalu HRT-a.

Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale u MORH-u, za HRT je rekao da je Ustavom RH propisana odredba kojom se propisuje da je vojna obveza i obrana domovine dužnost za to svih sposobnih građana RH.

- Slijedom te odredbe su dalje razrađene u Zakonu u obrani i upis u vojnu evidenciju je zakonska odredba koja je propisana Zakonom o obrani kojem podliježu svi građani Republike Hrvatske koji u toj kalendarskoj godini navršavaju 18 godina života, dodao je.

- Svima njima će biti upućen pojedinačni poziv na njihovu kućnu adresu i u skladu s tim pozivom dužni su se javiti u svoj područni odjel ili odsjek obrane koji je naveden u pozivu, rekao je Jušić.

Godišnje se u vojnu evidenciju upiše oko 25 tisuća građana ističe Jušić.

 - Oni koji dobiju poziv njima će biti naznačeni datum i vrijeme kada se trebaju javiti u svoj područni odjel ili odsjek obrane. Oni koji slučajno ne dobiju poziv tijekom godine u bilo kojem vrijeme se mogu javiti u područne odjele i odsjeke obrane da bi se upisali u vojnu evidenciju, naravno to se odnosi i na one koji su stariji od 2005. godišta, a nisu bili upisani u vojnu evidenciju. Državljani RH koji trenutno ne borave u RH putem naših diplomatskih misija i konzultantskih predstavništva isto tako mogu obaviti upis u vojnu evidenciju, kazao je Jušić.

Jušić je rekao da evidencija vojnih obveznika ima svrhu i namjenu.

- Uvođenje u evidenciju ujedno je i prilika da se prikupe dodatni podaci o vojnim obveznicima i da se ažuriraju već postojeći podaci. Ministarstvo obrane koristi tu prigodu da bi mlade ljudi koji podliježu upisu u vojnu evidenciju upoznali s mogućnostima koje nudi Hrvatska vojska. Jedna od mogućnosti je i dragovoljno vojno osposobljavanje, a nakon toga i ulazak u profesionalni dio Hrvatske vojske kao vojnik, dočasnik ili časnik. Naravno da im pojasnimo koje su mogućnosti stipendiranja i školovanja uz potporu Ministarstva obrane kao naših vojnik kadeta ili vojnih stipendista, srednjoškolaca ili studenata na drugim fakultetima, objasnio je.

Istaknuo je da je evidencija vojnih obveznika administrativna procedura kojom oni dobivaju informacije da su vojni obveznici i da podliježu vojnoj obvezi.

- Kandidati koji se odluče za dragovoljno vojno osposobljavanje nakon toga mogu biti razvrstavani pričuvnici i samo tako kasnije podliježu kasnijem pozivanju na vojne vježbe pored pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, rekao je Jušić.

Jušić je dodao i kako je to prigoda da ako netko ima zdravstveni ili neki drugi problem da to izjavi i podnese dokumentaciju.

- Ovo nije klasično novačenje gdje s obavlja zdravstveni pregled. Zdravstveni pregled obavljaju samo oni koji su kandidati za službu u Hrvatskoj vojsci, rekao je.

Nejavljanje na poziv podliježe prekršajnim odredbama

- Ako je netko opći, javni ili pojedinačni poziv dobio na kućnu adresu i ako se ne javi podliježe prekršajnim odredbama Zakona o obrani, a postupak provode prekršajni sudovi istaknuo je Jušić.