Eurozastupnica Sunčana Glavak: "Zajedničkim europskim pristupom zaštititi životinje od patnje"

VV | 20.1.2022. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Eurozastupnica Sunčana Glavak ističe važnost donošenja kvalitetnog zakonodavnog okvira na razini Europske unije čija će provedba jamčiti dobrobit životinja tijekom transporta, izbjegavanje nepoštenog tržišnog natjecanja i bolju kvalitetu proizvoda.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjelovala je u plenarnoj raspravi o ispitivanju navodnih kršenja i nepravilnosti u primjeni prava Unije u području zaštite životinja tijekom prijevoza unutar Unije i izvan nje. Rasprava je obuhvaćala tehničke i administrativne izazove s kojima se suočava sektor poput prijevoza u treće zemlje, probleme kontrole i prikupljanja podataka, nedostatnu infrastrukturu i trajanje prijevoza.

Zastupnici su, uz ostalo, posebno istaknuli smanjenje udaljenosti između klaonica i mjesta uzgoja, amortizaciju utjecaja koje će legislativa imati na poljoprivrednike, prijevoz ranjivih skupina životinja te korištenje novih tehnologija u svrhu nadzora, razmjene informacija i provedbe zakonodavstva.

Eurozastupnica Glavak istaknula je da brojne znanstvene studije potvrđuju poveznicu između izloženosti stresu koji životinje prolaze prilikom transporta i kvalitete proizvoda koje od njih dobivamo, prvenstveno mesa. Podsjetila je da se, osim zbog prehrambenih razloga, životinje prevoze i u svrhu trgovanja, tova, uzgoja i rasploda, kao i natjecanja te izložbi.

Uz to, zastupnica Glavak naglasila je važnost zajedničkog europskog pristupa, poručivši da postojeće europsko zakonodavstvo mora odgovoriti na izazove s kojima se suočava ovaj rastući sektor, no i da je potrebno pronaći ravnotežu te zaštititi i poljoprivrednike.

„Moramo biti svjesni gospodarske važnosti stočarstva u regijama EU-a čija geografska uvjetovanost dodatno komplicira već postojeće logističke izazove. Ključno je skratiti lance opskrbe, izgraditi i obnoviti potrebnu infrastrukturu, ojačati legislativu i osigurati njezinu dosljednu primjenu te uskladiti obvezujuće standarde za vozila i plovila koja prevoze žive životinje. Zalažem se za kvalitetan zakonodavni okvir čija će provedba jamčiti dobrobit
životinja, izbjegavanje nepoštenog tržišnog natjecanja i bolju kvalitetu proizvoda“, naglasila je.

Podaci pokazuju da se u 2019. godini u državama članicama Europske unije trgovalo s više od 1,6 milijardi životinja, dok je vrijednost trgovanja živim životinjama unutar EU-a u 2018. iznosila 8,6 milijardi eura.