EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI Iz Šenoine se uklanjaju parkirališna mjesta i uređuje se dvosmjerna traka za bicikliste

MGA | 18.9.2023. u 10:12h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin nabavio je pet električnih bicikala kojima će se služiti komunalni redari te je potpisan Sporazum kojim potvrđuju svoju posvećenost promicanju održivih praksi mobilnosti.

U Varaždinu se ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16. do 22. rujna), a glavno događanje bit će organizirano u četvrtak, 21. rujna. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković najavio je danas i nova prometna rješenja koja će biti vidljiva tog dana. U dijelu Šenoine ulice (uz Coningovu zgradu) bit će trajno uklonjena parkirališna mjesta te će se urediti dvosmjerna biciklistička staza. Promet Šenoinom i dijelom Kukuljevićeve ulice tog će dana biti zatvoren za automobile (samo tog dana) kako bi se održao planirani program u suradnji s dječjim vrtićima.

presica_climasum_sporazum_6.jpg

- To je 17 parkirališnih mjesta, od nove pješačke zone, u dijelu Šenoine koja vodi do placa, pa do križanja s Pavlinskom i Stepinčevom. Imali smo dosta prigovora sugrađana da je taj dio dosad bio problematičan za biciklistički promet. Također će se s tog križanja moći biciklom skrenuti lijevo prema Gimnaziji i dalje prema SC-u. Korzo ostaje jedino mjesto na kojem će biti zabranjena vožnja biciklima, ali ćemo odlukom omogućiti prolaz biciklima južnim dijelom Korza, tako da će biciklisti s Franjevačkog trga moći prolaziti dalje prema SC-u - pojasnio je Marković koji je tom prilikom u ime Grada potpisao Sporazum o posvećenosti gradova uvođenju i promicanju održivih praksi mobilnosti usvojenih u sklopu projekta CLIMASUM.

- S obzirom da Grad Varaždin već ima izrađen plan održive urbane mobilnosti, sporazum je samo dodatna stavka koja potkrjepljuje posvećenost Grada održivoj mobilnosti - istaknuo je zamjenik gradonačelnika dodajući da su u Gradu uz sufinanciranje države nabavili pet električnih bicikala koje će koristiti komunalni redari i stručne službe prema potrebi.

- To je još jedan vid našeg doprinosa zelenoj tranziciji - istaknuo je Marković.

presica_climasum_sporazum.jpg

presica_climasum_sporazum_9.jpg