EU sufinancira projektni prijedlog za sanaciju odlagališta Meka u Ludbregu Foto: MZOIP/ilustracija

EU sufinancira projektni prijedlog za sanaciju odlagališta Meka u Ludbregu

I.D./Varaždinske vijesti | 10.2.2016. u 09:31h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sredinom siječnja uputilo je ograničeni poziv za dostavu projektnih prijedloga za sanacije odlagališta otpada Šljivici u Lovasu, Hrastinka u Murskom Središću i Meka u Ludbregu.

Svrha ovog Ograničenog poziva je dodjela bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda za provedbu projekta koji će doprinijeti ostvarenju ciljeva Operativnog programa "Zaštita okoliša" (OPZO), vezano za Prioritetnu os 1 – Razvoj infrastrukture za gospodarenje otpadom radi uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, Mjeru 1.2 Sanacija lokacija visoko onečišćenih otpadom.

Prihvatljivi prijavitelji su tri unaprijed određene jedinice lokalne samouprave, a to su Općina Lovas, Grad Mursko Središće i Grad Ludbreg. Prihvatljiva aktivnost je sanacija ili zatvaranje odlagališta otpada Šljivici, Hrastinka i Meka jer predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi, zagađenje voda i zraka te imaju nepovoljni učinak na krajobraz.

Odlagalište komunalnog otpada Meka je neuređeno odlagalište na koje se odlagao otpad sakupljen na području Grada Ludbrega od 1994. do 2015. godine kada je odlagalište zatvoreno. Procjenjuje se da se na odlagalištu nalazi cca 70 000 m3 komunalnog otpada. Također, na odlagalištu se nalazi i neutvrđena količina glomaznog otpada.

Ukupni indikativni predviđeni prihvatljivi troškovi iznose 50.540.000 kuna, od čega se 42.959.000 kuna osigurava kroz fondove EU, a 7.581.000 kuna se osigurava nacionalno (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - FZOEU).

Ministarstvo će projekte odobriti nakon što gradovi i općine dostave projektne prijedloge sanacija, a rok za dostavu je do 15. ožujka.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci