FOTO U poduzetničkoj zoni u Trnovcu održana završna konferencija EU projekta „EONEX - Napredni implantat“

MGA | 16.12.2022. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u prostorijama tvrtke Eonex, smještene u poduzetničkoj zoni u Trnovcu Bartolovečkom, održana završna konferencija projekta „EONEX – Napredni implantat“. Projekt je ukupne vrijednosti od gotovo 33 mil. kuna, od čega je iznos sufinanciranja EU-a nešto više od 10 mil. kuna. O samom projektu i poslovanju tvrtke govorili su direktor Marko Varga i voditelj projekta Dražen Odobašić.

Projekt „Eonex – Napredni implantat“ započeo je s provedbom 01. srpnja 2020. i traje do 1.1.2023. godine. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. temeljem javnog poziva KK.03.2.2.06. Inovacije u S3 područjima.

Projekt „EONEX-napredni implantat“ usmjeren je na segment medicinskog programa koji se proizvodi u poduzeću Eonex d.o.o. te na poboljšanje kvalitete, čvrstoće i fiksacije elemenata koji se ugrađuju u ljudsko tijelo te indirektno na smanjenje mogućih posljedica kod ugradnje takvih elemenata, a sve kako bi se uspješno liječili prijelomi kostiju i posljedice trauma.

Kao preduvjet provedbe projekta Eonex - Napredni implantat nužna je bila izgradnja nove proizvodno poslovne građevine u kojoj bi se proizvodio isključivo medicinski program, što je tvrtka Eonex i ostvarila. Izgrađen je najmoderniji proizvodni pogon površine 2.141 m2 koji je smješten neposredno do postojećeg pogona tvrtke. Time je omogućeno dostizanje najviših standarda u proizvodnji medicinske opreme i širenje tržišnog udjela u sektoru proizvodnje medicinskog asortimana (ljudska medicina i veterina) a samim time posljedično i povećanje prihoda uz racionalizaciju postojećih poslovnih procesa.

Provedbom projekta ispunjen je specifični cilj projekta te je ujedno i postignut rezultat projekta: Unaprijeđeni inovativni kapaciteti i povećana konkurentnost tvrtke Eonex d.o.o. na lokalnom, međunarodnom i globalnom tržištu.

Poduzeće EONEX inoviralo je poslovne procese i svoju organizaciju što za posljedicu ima dostizanje najviših tehnoloških standarda za proizvodnju i komercijalizaciju inovacije u području implantata. Inovacija se očituje u primjeni novog koncepta sustava zaključavanja na osteosintetske implantate što pogoduje "hvatanju" individualnih fragmenata kostiju i umanjuje potrebu za savijanjem (prilagodbom osteosintetskih implantata frakturi) čime se smanjuje potrebno vrijeme za izvršavanje operacijskog zahvata te ujedno kirurzima omogućava jednostavnije rukovanje sa sustavom.

Trenutno ne postoje proizvođači implantata koji imaju sustav zaključavanja s toliko visokim karakteristikama.
Inovativni proizvodi koji će se komercijalizirati nakon provedbe predloženog projekta su:
1) osteosintetska pločica s inovativnim sustavom zaključavanja za opću namjenu.
2) osteosintetska pločica s inovativnim sustavom zaključavanja za šaku.
3) osteosintetska pločice s inovativnim sustavom zaključavanja za stopalo.
4) Osteosintetska pločica s inovativnim sustavom zaključavanja za Proximal Humerus (rame).