Energetska obnova obiteljskih kuća – prijave kreću od 13. ožujka Foto: ilustracija

Energetska obnova obiteljskih kuća – prijave kreću od 13. ožujka

Varaždinske vijesti | 10.3.2024. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojim mrežnim stranicama objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Građanima će u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 m2 ili do tri stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan.

Vlasnici obiteljskih kuća (koje zadovoljavaju kriterije Javnog poziva) iz područja općine Cestica mogu računati na do 60% sufinanciranja.

Građani će svoje prijave podnositi elektronički, koristeći NIAS sustav, a poveznica na elektroničku uslugu, kao i upute za korisnike sa svim pripadajućim prijavnim obrascima, bit će dostupni u sklopu dokumentacije poziva.

Prihvatljiv trošak je i angažiranje stručno-tehničke pomoći radi pripreme cijelog projekta, a prijaviteljima je dana i mogućnost da opunomoće drugu osobu koja može prijavu izvršiti umjesto njih.

Cilj ovog programa koji Fond provodi u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Na taj način, osim smanjenja štetnih emisija, smanjit će se količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, osigurati financijske uštede te povećati udobnosti i kvaliteta boravka u obiteljskim kućama.

Objava Javnog poziva i početak zaprimanja prijava kreće od 13. ožujka 2024.godine, a više informacija je dostupno na sljedećoj poveznici: https://www.fzoeu.hr/hr/energetska-obnova-obiteljskih-kuca-7679/7679