Energetska obnova kuća: Dosad obrađeno 3.800 od ukupno 7.386 zahtjeva za sufinanciranje Foto: ilustracija

Energetska obnova kuća: Dosad obrađeno 3.800 od ukupno 7.386 zahtjeva za sufinanciranje

| 15.12.2020. u 09:05h | Objavljeno u Aktualno

Brojni građani još uvijek iščekuju informaciju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o tome je li njihov zahtjev za energetsku obnovu kuća odobren ili nije, budući da obrada zahtjeva još uvijek traje.

Natječaj je bio otvoren 1. rujna i izazvao je veliki interes građana cijele Hrvatske, a u nepuna dva sata koliko je bio otvoren, zaprimljeno je i 565 zahtjeva iz Varaždinske županije.

Krajem rujna Fond je objavio da su poslani prvi ugovori o sufinanciranju prijaviteljima čiji su zahtjevi udovoljili uvjetima Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, no javili su nam se čitatelji te se požalili da ne mogu dobiti nikakve druge informacije.

Kako su nam odgovorili iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dosad je obrađeno oko 3.800 od ukupno 7.386 zahtjeva zaprimljenih na Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. S pregledom ostalih zaprimljenih zahtjeva planiraju završiti do kraja godine, dodali su.

Odobrenim zahtjevima dodijeljeno je više od 120 milijuna kuna bespovratnih sredstava, te su građanima čiji su zahtjevi odobreni, poslani ugovori koje trebaju potpisati i poslati u Fond. Ukupno je na raspolaganju 210.900.000 kuna.

Za obnovu su prijavljene kuće uglavnom energetskog razreda E i lošijeg, što znači da nisu energetski učinkovite i gube jako puno energije za grijanje. Od prijavljenih mjera energetske obnove, najviše su se tražila sredstva za toplinsku izolaciju vanjskih zidova, rekonstrukciju krova te zamjenu stolarije. Ovisno o mjerama koje će provesti u sklopu energetske obnove svojih kuća, građani mogu dobiti do 60% sufinanciranja, odnosno maksimalnih 204.000 kuna.

Iz Fonda su napomenuli da će građani, koji se nisu uspjeli prijaviti ili im zahtjev nije udovoljio uvjetima javnog poziva, novu priliku dobiti u prvom kvartalu iduće godine, kada Fond planira novi poziv vrijednosti oko 200 milijuna kuna.