ELEMENTARNE NEPOGODE: Štete već sada oko 910 milijuna kuna, a u državnom proračunu tek 20 milijuna

| 24.7.2017. u 18:05h | Objavljeno u Aktualno

U samo mjesec dana nekoliko je puta sjeverozapad Hrvatske pogodilo nevrijeme s tučom koja je uništila brojne vinograde, voćnjake, njive i povrtnjake. Osobito velike štete bile su ovog ljeta u općini Bednja, pa je za nju varaždinski župan proglasio elementarnu nepogodu. Vlasnici uništenih polja, voćnjaka i vinograda postavljanju pitanja hoće li od toga biti koristi, odnosno mogu li očekivati pomoć, kao i što je s protugradnom obranom.

Rakete ne koristi gotovo nitko!?

Premda se već godinama Hrvatska brani od tuče raketama, stručnjaci još uvijek nisu dokazali njihovu učinkovitost.
- Naš sustav obrane je takav kakav je. Znate i sami da se o tome vode polemike te se naši meteorološki stručnjaci još uvijek nisu složili je li sustav obrane s generatorima, odnosno raketama i avionima učinkovit - govori nam Josip Križanić koji je od nedavno na čelu Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

Kako upozorava, ni jedna zemlja EU nema u svom zakonodavstvu riješen sustav obrane, dok neke zemlje, poput Austrije i Slovenije, to rade sporadično. Štoviše, čak i stručnjaci iz DHMZ-a ukazuju da bi trebalo odustati od plaćanja protugradne obrane, ali i pripremiti se na druge način za oluje koje će biti učestalije.

- Što se tiče ovog sustava kakav imamo mi, imaju ga uglavnom zemlje bivše Jugoslavije, a ako me pitate za savjet, ja definitivno nisam dovoljno stručan da bi mogao dati sud je li takva obrana dobra ili ne, odnosno je li protugradna obrana isplativa i učinkovita - priznaje Križanić.

Križanić drži da je bolja alternativa osiguranje usjeva te će takvu metodu obrane sve više poticati. Naime, naglašava da neće u buduće biti ozbiljne poljoprivredne proizvodnje bez osiguranja usjeva jer radi se o ogromnim štetama na poljoprivredi te ni jedna država iz nacionalnog proračuna takve štete ne može nadoknaditi.

                       Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti