EK: Bez napretka u reformi mirovinskog i sustava socijalne zaštite

Napisao/la: vv -

Države članice ostvaruju dobar napredak u provedbi pojedinačnih prošlogodišnjih smjernica politike o „trokutu uspješnosti”, čije su sastavnice poticanje ulaganja, provedba strukturnih reformi i osiguravanje odgovornih fiskalnih politika.  Naglašava to Europska komisija u godišnjoj analizi ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući ocjenu preostalih neravnoteža.

Osim Bugarske, Francuske, Italije, Portugala i Cipra, Europska komisije je utvrdila da se i Hrvatska suočava s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama i da će se primjenjivati posebno praćenje prilagođeno razini i vrsti neravnoteža povezano s izazovima fiskalnih i gospodarskih politika.

 -Oporavak u Hrvatskoj se u 2016. ubrzao po predviđenoj stopi od 2,8 %. Potrošnja je potaknuta zahvaljujući poboljšanjima na tržištu rada, niskim cijenama energenata i reformom poreza na dohodak. Napokon je zabilježen i oporavak ulaganja, djelomično zahvaljujući većoj apsorpciji sredstava iz fondova EU-a, ukazuje EK.

Snažan i sveobuhvatan ekonomski rast, kako se dodaje, trebao bi se nastaviti u kratkoročnom razdoblju, a predviđaju se i daljnja poboljšanja na tržištu rada.

-Ekonomski oporavak pridonosi smanjenju domaćeg i vanjskog duga, no ranjivosti su još prisutne. Dug privatnog sektora i dalje se smanjuje, a u 2016. počeo se smanjivati i udio duga opće države, no rizici za održivost još nisu u potpunosti otklonjeni. Nakon što se tijekom šestogodišnje recesije dug opće države više nego udvostručio, očekuje se da se u 2016. smanjio na 84,1 % BDP-a i da će se u kratkoročnom razdoblju i dalje smanjivati. Javni je dug, međutim, i dalje visok i znatno veći od razina zabilježenih prije krize te je znatan udio tog duga denominiran u stranoj valuti, što znači da je izložen valutnom riziku. Općenito stabilan financijski sektor temelj je kontinuirane makrofinancijske stabilnosti, ukazuje EK.

Skromni izgledi za rast, kako se upozorava, i dalje su ključan izazov za gospodarstvo.

-Dugotrajno spori rast produktivnosti i niska i opadajuća iskorištenost ljudskog kapitala smanjuju dugoročne izglede gospodarstva za rast. Procijenjena stopa potencijalnog rasta za Hrvatsku trenutačno iznosi 1 %, što je niže nego za ostala rastuća gospodarstva. Hrvatska je, u kontekstu općih izbora koji su u manje od godinu dana održani dvaput, ostvarila ograničeni napredak u provedbi preporuka koje su joj upućene 2016. Do danas je provedeno tek nekoliko obećanja u pogledu politika iznesenih u Nacionalnom programu reformi 2016. Kad je riječ o napretku u pogledu nacionalnih ciljeva u okviru strategije Europa 2020., Hrvatska je postigla različite rezultate, zaključuje EK u tzv. Zimskom paketu europskog semestra.

 hns2

Izvješće EK komentirao je predsjednika HNS-a i potpredsjednika Sabora Ivana Vrdoljaka.

- Europska komisija jasno ukazuje da strukturnih reformi nema otkad su na vlasti HDZ i Most, posebice ova zadnja Titanik Vlada, te da Hrvatska zbog bazičnog neznanja i besciljnog lutanja stoji na mjestu. Iako smo ostavili zemlju u snažnom gospodarskom rastu, spremne strategije i projekte, čak je i Europska komisija uvidjela kako nedostaje znanja za donošenje političkih odluka koje bi uvele bolje upravljanje javnim financijama, modernizaciju javne uprave i lakše poslovanje za poduzetnike. Plastični primjeri nerada Titanik Vlade mogu se vidjeti u zaustavljaju prijeko potrebne kurikularne reforme, zaustavljanju strategije razvoja obrazovanja, neznanja u rješavanju krizne situacije oko cijena struje i plina te potpunog kaosa i razdora unutar vladajuće koalicije oko vraćanja INA-e u hrvatske ruke, poručio je Vrdoljak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.