Eduard Oršuš: Zbog pojedinaca u kockarnicama nepravedno osudili sve Rome

| 6.2.2018. u 20:20h | Objavljeno u Aktualno

- Krajem mjeseca isplaćuje se socijalna pomoć, a kockarnice su pune - napisao je varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja uz fotografiju koju je snimio ispred jedne varaždinske kockarnice.
Uz to, Strahonja je dramatično napisao kako se “monstrum hrani djecom pripadnika romske nacionalne manjine”.

Kako komentira objavu i prozivke da pripadnici romske nacionalne manjine novac troše u kockarnicama pitali smo Eduarda Oršuša, predstavnika Roma iz naselja u Gornjem i Donjem Vratnu.

- Nemam takva saznanja i u našem naselju se to ne događa. Moguće je da ima osoba koje tako nešto rade, ali neka ih Centar za socijalnu skrb onda sankcionira, odnosno neka svatko odgovara sam za sebe. Ne može zbog nekoliko slučajeva odgovarati cijela romska zajednica - kazao je Eduard Oršuš koji smatra da treba učiniti daljnje napore prema integraciji Roma u društvo i to ne samo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj.

- Romi su izolirani i teško im je naći posao, treba to promijeniti - rekao je Oršuš koji smatra kako fotografija koju je snimio vijećnik Vjeran Strahonja ispred kockarnice nije korektna.

- Tu se radi o nekoliko pojedinaca koji su u kockarnici i pitanje je odakle su i primaju li uopće socijalnu pomoć. U medijima i društvenim mrežama je prezentirano tako kao da je tih nekoliko ljudi primjer za cijelu romsku zajednicu i to nas vrijeđa - kaže Oršuš koji smatra da je najproblematičnija situacija s Romima iz Međimurja.

Zato smo i Međimursku županiju, odnosno župana Matiju Posavca pitali kako komentiraju ovaj slučaj te postoji li problem na koji je ukazao varaždinski gradski vijećnik.

- Posljednjih nekoliko godina utvrđen je porast broja osoba koje su ovisnici o kockanju, a ovaj javno-zdravstveni problem nije samo problem korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu niti je vezan samo uz pripadnike romske nacionalne manjine - kaže župan Matija Posavec te ističe Centar za socijalnu skrb Čakovec veliku važnost pridaje kontroli trošenja zajamčene minimalne naknade.

- Kockanje nije zabranjeno stoga nije ni razlog za ukidanje socijalne naknade, no ukoliko se utvrdi da je korisnik ta sredstva trošio u kladionici, sredstva će se usmjeriti u trgovinu te se kreće i u vršenje mjera obiteljsko – pravne zaštite s ciljem zaštite djece - kaže.

“Zatvoreni krug socijalne isključenosti”

Iz Međimurske županije ističu kako je nepovoljan socio-ekonomski položaj Roma uzrokovan duboko ukorijenjenim socijalnim problemima povezanim sa siromaštvom, niskim stupnjem obrazovanja, visokom stopom nezaposlenosti, neodgovarajućim uvjetima života i stanovanja, lošim zdravstvenim statusom i diskriminacijom, a ovi negativni faktori stvaraju zatvoreni krug socijalne isključenosti iz kojeg Romi ne mogu izaći bez podrške.

Kockanje nije vezano samo uz romsku manjinu

U Međimurskoj županiji ističu kako je točno da je posljednjih nekoliko godina utvrđen je porast broja osoba koje su ovisnici o kockanju, no dodaju kako ovaj javno-zdravstveni problem nije samo problem korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu niti je vezan samo uz pripadnike romske nacionalne manjine.

- Zakon o socijalnoj skrbi predviđa i regulira postupke kojima se mogu pratiti materijalne i druge socijalne prilike korisnika zajamčene minimalne naknade, stoga je i kontrola trošenja naknada iz sustava socijalne skrbi unutar zakonskih odrednica. Centar za socijalnu skrb Čakovec veliku važnost pridaje kontroli trošenja zajamčene minimalne naknade. Kockanje nije zabranjeno stoga nije ni razlog za ukidanje socijalne naknade, no ukoliko se utvrdi da je korisnik ta sredstva trošio u kladionici, sredstva će se usmjeriti u trgovinu te se kreće i u vršenje mjera obiteljsko – pravne zaštite s ciljem zaštite djece - kazali su nam u Međimurskoj županiji. Poručili su kako Međimurska županija nastoji maksimalno zaštititi ljudska prava i stvoriti jednake uvjete za svakog stanovnika te je kroz Vijeće za prevenciju Međimurske županije inicirala multidisciplinarni pristup i suradnju s nadležnim institucijama na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.