Dvorac Šaulovec i Križovljangrad na bubnju za "samo" četiri milijuna kuna

Napisao/la: -

Umjesto po cijeni od 8,1 milijuna kuna, koliko iznosi njihova utvrđena vrijednost, dvorac u Šaulovcu ili dvorac Križovljangrad sada mogu biti vaši za tek nešto više od četiri milijuna kuna.

Ti se dvorci, podsjetimo, prodaju u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinkom, propalom tvrtkom pokojnog Ivana Hudoletnjaka, a elektroničku javnu dražbu provodi Financijska agencija (Fina). Budući da nisu prodani na prvoj dražbi, na drugoj se dražbi, koja je počela protekli tjedan i traje sve do travnja, prodaju po 50 posto nižoj cijeni od njihove utvrđene vrijednosti.

Nekretnine u Varaždinskoj ulici u Črešnjevu, koje čine gospodarsko dvorište i zgrada ukupne površine 12.373 kvadrata te dvorac u Šaulovcu površine 718 kvadrata utvrđene su vrijednosti od 8.102.657 kuna, a gotovo je identična i utvrđena vrijednost dvorca Križovljangrad te gospodarskih zgrada u Križovljangradu, koje se prodaju kao cjelina - 8.150.000 kuna. Osim dvorca površine 154 čhv i parka površine 10.176 kvadrata, kupac tako dobiva i nekoliko gospodarskih i stambenih zgrada te zgradu magazina u neposrednoj blizini, sve ukupne površine 626 čhv i 35.407 kvadrata.

Pritom valja napomenuti kako su dvorac Šaulovec i park te dvorac Križovljan-grad (stari grad Križovljan) s parkom i gospodarskim zgradama zaštićeni sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i upisani su u Registar kulturnih dobara RH. Pravo prvokupa stoga imaju RH, županija, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi.

Osim dvoraca, na prvoj dražbi nije prodana ni nekretnina u Optujskoj ulici u Varaždinu, a niti nekretnine u varaždinskom Brezju te u Svibovcu Podravskom. Nekretnina na adresi u Optujskoj ulici 184 koja se sastoji od proizvodnog objekta za proizvodnju vina i voćnih sokova, kotlovnice i dvorišta površine 19.850 kvadrata te poslovne zgrada utvrđene je vrijednosti od 21,2 milijuna kuna, no trenutno se prodaje po cijeni od 10,6 milijuna kuna.

Premda je utvrđene vrijednosti 4,6 milijuna kuna, nekretnina u Cehovskoj ulici u Brezju koju čine zgrade-farme za tov junadi i dvorište površine 35.000 kvadrata trenutno se prodaje po cijeni od 2,3 milijuna kuna, a nekretnina u Svibovcu Podravskom, koja se sastoji od zgrade od 5.515 kvadrata te dvije neplodne površine od po 38.637 i 14.832 metara kvadratnih utvrđene vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, trenutno se prodaje po cijeni od 880.000 kuna.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.