DVOJBE Trebaju li djeca nositi maske i kakve: od tkanine ili medicinske? Foto: Ilustracija/Pixabay

DVOJBE Trebaju li djeca nositi maske i kakve: od tkanine ili medicinske?

IHR/Varaždinske vijesti | 24.8.2020. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donijela je detaljne preporuke o nošenju zaštitnih maski kod djece prema kojima stariji od 12 godina trebaju nositi masku, a mlađi tek iznimno, piše srednja.hr 

Tako bi djeca starija od 12 i više godina trebala nositi maske pod istim uvjetima kao i odrasli ljudi, a to se posebno odnosi na situacija kada je nemoguće održati razmak od jednom metra u odnosu na druge ljude, odnosno u područjima gdje postoji široka rasprostranjenost novog koronavirusa. Prema preporukama WHO-a, djeca između 6 i 11 godina ne trebaju nositi maske, no ako ipak neka država ili tijelo bude donosilo takvu odluku, WHO upozorava da bi odluku trebalo donijeti na temelju nekoliko faktora: koliko je raširen virus u području gdje živi dijete, zna li dijete koristiti masku, imaju li djeca imaju li djeca pristup maskama, odnosno mogućnost pranja istih, ali i dolazi li dijete u kontakt s nekim tko je rizična skupina. Prema preporukama WHO-a, djeca u dobi ispod pet godina ne bi trebala nositi maske, a nošenje maska nije potrebno ako djeca sudjeluju u nekoj sportskoj ili fizičkoj aktivnosti, kako im ne bi sprječavale normalno disanje.

Osim toga, WHO je odgovorio i na pitanje kakvu bi masku djeca trebala nositi. Ako se radi o djeci dobrog općeg zdravlja, ona mogu nositi ne-medicinske maske ili maske od tkanine. Takve maske su dobre jer sprječavaju daljnje širenje virusa na druge. No, one moraju biti odgovarajuće veličine i dovoljno prekriti nos, usta i bradu djeteta. Sva djeca koja imaju težih zdravstvenih problema, poput cistične fibroze, raka ili imunosupresije, trebala bi nositi medicinske maske.

Isto tako, WHO preporučuje da odrasli koji rade s djecom trebaju nositi zaštitne maske kada se ne može osigurati udaljenost od jednog metra, odnosno kada u području postoji raširenost virusa, s time da se savjetuje da mlađi od 60 godina mogu nositi pamučne maske, a oni iznad 60 godina i svi koji imaju zdravstvenih problema, trebali bi nositi medicinske maske.

Ministar znanosti obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako će se odluka o nošenju maski u školama donijeti nakon što Svjetska zdravstvena organizacija donese preporuke, pa je za očekivati da će uz upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i predškolskim ustanovama, koje bi trebale biti poznate danas, ovih dana biti razriješena i dvojba oko nošenja, odnosno nenošenja zaštitnih maski u školama.