Dvodnevni moratorij za Sberbank, linija korisnika ispred poslovnice u Varaždinu

| 28.2.2022. u 11:21h | Objavljeno u Aktualno

Europska središnja banka priopćila je kako će europske podružnice ruskog Sberbanka vjerojatno propasti zbog napada Rusije na Ukrajinu, što je, navodi Guardian, samo dio loših ekonomskih vijesti za Putina.

Sberbank Europe, koja je krajem prošle godine imala ukupnu imovinu od 13.64 milijuna eura, zajedno sa svojom hrvatskom i slovenskom podružnicom, posljednjih je dana doživjela veliki odljev depozita i vjerojatno neće moći platiti sve svoje obaveze, pa i dugove.

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća moći raspolagati iznosom do 7280 kuna dnevno.

Kako se naglašava u priopćenju HNB-a, neovisno o konačnoj odluci o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su do 100 tisuća eura u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita te je u tom smislu više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

S obzirom na najave da je banka pred propašću, stvorile su se danas ujutro linije ispred varaždinske podružnice Sberbanke.

Sberbank_1.jpg

Sberbank_2.jpg

Sberbank_3.jpg

Označeno u